Goyovy přízraky

20. 11. 2011

Goya's ghosts (2006)

Popis z CSFD: Rok 1792, Španělsko, Madrid. Církevní hodnostáři se právě shodli, že je na čase, aby byla opět zřízena Inkvizice. Inkvizice je však instituce až přespříliš podezřívavá a tak se, shodou nešťastných událostí, do křížku s ní dostane i počestná dívka Inés. Její zhrzený otec hledá pomoc u svého přítele, malíře Francesca Goyy, který se zná s jedním z vyšších představitelů církve, bratrem Lorenzem. I přes Goyův apel na bratra Lorenza a ujištění o Inésině nevině se však nezdá, že by měla být osvobozena, neboť inkvizitoři ji, stejně jako stovky dalších, svými nekalými praktikami donutili k “doznání“.

Film však není jen o tragickém osudu jedné dívky, ale také o zkaženosti, chamtivosti a nenasytnosti všech, kteří mají moc, ale touží po ještě větší a po ještě větším bohatství.

Můj názor? Nuda. Zklamání. A zase nuda. Proč má tenhle film na CSFD přes 70% nepochopím. Snad jen díky jménu režiséra. Ani nevím co mi na něm přesně vadilo. Myšlenka dobrá. Snaha o sdělení něčeho víc, než že když se dva potkají, tak se zamilují a budou spolu navěky, se vždycky cení. Ale nevím, no. Snad proto, že když se film jemnuje tak, jak se jmenuje, čekám, něco trochu jiného. Rozhodně nečekám, že postava z názvu filmu bude mít sotva vedlejší roli, že se o ní a jejích myšlenkách nedozvím vůbec nic, a že tam vlastně je jen kvůli těm pár obrazům. Co na tomhle filmu bylo válečného skutečně netuším, a že by to bylo nějaké úžasné drama? Ani náhodou. Herci sice hráli dobře, ale postavy prostě neměly moc s čím by se dalo pracovat. Všechny mi přišly tak trochu ploché a prázdné. Co s tím? Asi jen litovat těch 110 minut, o které jsem kvůli této podivné podívané přišla. Slabé ***.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)