The big C

21. 1. 2012

(2010)

Popis z CSFD: Ústřední postavou tohoto seriálu je učitelka Cathy. Její život vypadá naprosto stejně jako příběh jakékoliv jiné ženy z amerického předměstí - nudně a stále stejně. Vše se ale otočí vzhůru nohama v momentě, kdy se Cathy dozví, že má rakovinu a že ji pravděpodobně nezbývá mnoho času. Rozhodne se tedy zahodit konvence a tradice a konečně se pro jednou chovat jak chce ona a ne, jak chtějí druzí. Způsob, jakým se s údělem vyrovnává ve společnosti jejího lehce nevyspělého manžela, pubertálního syna či bratra, radikálně bojujícího za záchranu celé planety, překvapí a rozesměje asi každého.

The big C. Kdo by nemiloval Cathy? Úplně změnila svůj život. A proč? Protože nemá co ztratit. Nepotřebuje už šetřit na důchod. Nemusí být ve stereotypním manželství. Nemusí být opatrná aby někoho nenaštvala. Neodkládá už nic, co vždycky chtěla udělat, ale říkala si, že jednou na to bude víc času nebo příhodnější chvíle. Prostě si dělá to, co chce. A že tahle šílená ženská chce hodně věcí. Se svou přicházející smrtí je smířená. Alespoň po většinu první série. A chce si prostě užívat tu trochu života, která jí zbývá.
Komu by se tenhle přístup nelíbil? Každý říká, žij jako by každý den byl ten poslední, ale kdo to vážně dodrží? A kdo si to může dovolit dodržet? Nemůžete prostě utratit všechny své peníze, protože další den nejspíš nezemřete a budete potřebovat jíst a bydlet a platit účty. Nemůžete poslat šéfa do háje, protože práci budete potřebovat i ten další den a ten další. Člověk prostě nemůže dělat to, co se mu zachce, bez ohledu na následky. Protože většina z nás neví, jestli s těmi následky bude muset žít týden nebo 50 let. Takže myšlenka je to hezká, ale pro většinu lidí neuskutečnitelná. Cathy má to štěstí, že ví, že její následky jí už moc dlouho pronásledovat nebudou. A tak od ní v každém díle můžete očekávat novou šílenou věc. A nám snílkům tenhle seriál o umírajícím člověku přináší naprosto nesmyslně naději. A krásný pocit. Protože jak skvělé by bylo, kdyby si člověk mohl dělat co chce?
Každopádně jsem zvědavá, jak se tvůrci jednou vypořádají s koncem, protože jestli zkazí ten, zkazí celý seriál, ať byl jakkoliv dobrý. Pro mě tenhle seriál stojí za ***** a jsem moc ráda, že mi přeběhl přes cestu. Chystám se na druhou sérii a nemůžu se dočkat dalších dílů. Nebo je možná druhá série poslední. Kdo ví?

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)