Underworld (2003)

3. 1. 2012

Oficiální text distributora: Po staletí obývají Zemi dvě rasy, které nepatří do lidského rodu. Aristokratičtí vampíři čili upíři a jejich zavilí nepřátelé, brutální lykani, vlkodlaci.
Lidé na jejich existenci nevěří, traduje se jen v pověrách a hororových příbězích. Ale oni zde jsou a vedou odvěký boj na život a na smrt o nadvládu nad těmi druhými. Mohlo by se zdát, že ta byla jednou provždy nastolena, jenže zdání klame. Je o tom přesvědčena vampýrská bojovnice Selene, která odhalí, že Lyřané chystají další velkou akci. Tentokrát si brousí zuby na mladého doktora – člověka. Selene se snaží mladíkovi jménem Michael pomoci a ochránit ho před útokem z podsvětí. Současně se do něj zamiluje a tím vše zkomplikuje... Čím více se zamotává do připravovaného únosu Michaela, tím více získává informace, které ji děsí. Nezadržitelně se totiž blíží okamžik stvoření nového predátora, který kombinuje sílu vampírů i vlkodlaků. Přitom nemá žádné z jejich slabých stránek. Takové monstrum by dokázalo narušit rovnováhu obou ras.

Já nevím. Jsem z toho tak nějak v rozpacích. Film je to pěkný, to né že ne. Jen není tak úplně propracovaný a to scénáristicky ani vizuálně. Nějaké ty triky, jako třeba animace vlkodlaků bych ještě prominula, přecijen, film je to už starší, a všichni víme, jak rychle se animace zdokonaluje. Problém byl jinde. Bojové scény mi totiž silně připomněly vyprávění jedné učitelky na základní škole o chlapcích z její vesnice. Ti si totiž na návsi hráli na pistolníky, ale místo klasického zvuku zbraně při výstřelu křičeli "kuli kuli bum!". A uznávám, že i to je možnost, ale ve výsledku to působí nereálně a směšně. A přesně tak vypadaly ty hromadné bojové scény ke konci filmu. Scénářově by to tak špatné nebylo, kdyby v popisu filmu nepsali, jak strašně se Selene zamiluje. Já v celém filmu viděla, že by se jí možná mohl trochu líbit. Romance tu neměla dost prostoru ve všem tom kolem co se dělo, a tak prostě zanikla do kontextu. To už bych lásku uvěřila spíš Kravenovi nebo Erice. Nejvíc mě ale zklamali s obsazením Viktora. Co to sakra mělo být? Upírského staršího si představuju jako úžasnou aristokratickou postavu, která dokáže jediným pohledem zabít (ne ve skutečenosti, ale prostě ta autorita z něj musí přímo čišet). Viktor vypadal, že má nějaký podivný záchvat, možná epileptický, s tím, jak sebou při každém slovu škubal.
*** a konec

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)