Bylo nebylo #17

19. 2. 2012

Je tu neděle a s ní opět má pravidelná rubrika - Bylo nebylo. Poslední dobou se vede mnoho řečí o tom, jestli jsou meme k něčemu dobrá, a ačkoliv své bylo nebylo nenazývám memem, je jím inspirováno (vlastně totálně okopčeno), takže do té debaty asi taky spadá. Takže proč vlastně opisuju první tři věty z knihy, kterou danou neděli zrovna čtu? To je jednoduché. Přeci proto, že by ty věty mohly někoho zaujmout, a přimět, aby si přečetl anotaci a následně třeba celou knihu. Tak a teď k věci:

Stieg Larsson - Muži, kteří nenávidí ženy

Anotace:
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.
Larsson není autorem, který by se spokojil s naplněním žánrových konvencí, píše se silným zanícením pro problémy současnosti, uvažuje o vztahu politiky a morálky, klade otázky a hledá zodpovědnost. Šíře jeho znalostí odpovídá hloubce pohledu na věc, což činí příběh velmi věrohodným. Má fantastickou schopnost udržet napětí v mnoha komplikovaných paralelně se odvíjejících zápletkách a současně je brilantně propojovat. Svým bohatým jazykem a stylem navazuje na tu nejlepší severskou vypravěčskou tradici.

První věty: Byla to každoročně se opakující událost. Muž obdarovaný květinou nyní slavil osmdesáté druhé narozeniny. Když obálka dorazila, otevřel balíček a sundal  z něj dárkový papír.

Ano, také jsem se pustila do trilogie Milénium. Zatím jsem přečetla jen prolog a první dvě kapitoly, ale už teď se mi na tom nezdá mnoho věcí. Je tam spousta jmen, spousta velkých slov a zatím mě to tak nějak prostě nechytlo. Uvidíme, jestli se po těhle rozjezdových kapitolách, které mají člověka nejspíš jen uvést do situace, taky v té knize neco stane. Ať stane nebo ne, rozhodně se tu o tom dozvíte :)

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)