Albert Nobbs

21. 3. 2012

(2011)

Popis filmu z CSFD: Albert Nobbs je velmi pečlivý a spolehlivý vrchní číšník, který už řádku let slouží v Morrisonově hotelu patřícím Marge Bakerové. Madam Bakerová vede svůj dublinský podnik pevnou rukou a služebnictvu netoleruje sebemenší výstřelek či zaváhání, tady vše musí být prostě dokonalé, vždyť na místo každého jejího zaměstnance připadá dnes v Irsku tolik zoufalých uchazečů o práci. V takových těžkých časech spoří Albert do tajné schránky pod podlahou penci za pencí a sní o lepší budoucnosti, kdy si bude moci zařídit vlastní obchod s tabákovými výrobky. Přestože je mezi kolegy pro svou umírněnou povahu a profesionální vystupování oblíbený, od ostatních si pečlivě udržuje odstup a vlastně nemá po všech těch letech ani jednoho opravdového přítele. Zaběhlý život naruší až příchod malíře Huberta Page, kterého madam Bakerová z nedostatku ubytovacích kapacit pošle přespat do pokoje Alberta Nobbse.

Zvláštní film. Velice zvláštní. Vlastně ani nevím, co k němu říct. Protože to není velké tajemství, myslím, že mohu prozradit, že Albert Nobbs je žena. Žena, která celý život nosí mužské oblečení a pracuje jako číšník v různých podnicích. Postupně si střádá peníze, aby si mohla otevřít obchod s tabákem. Když se seznámí s Hubertem, přidá k tomuto snu ještě jeden. Oženit se. 
V celém filmu se toho nestane moc. Přesto ale příběh plyne bez větších zádrhelů, a i když plyne pomalu, vlastně si ani nestačíte všimnout a je po něm. Nedočkáte se žádných obrovských výlevů citů. Vlastně se nedočkáte prakticky žádných. Téměř všechny postavy tohoto filmu jsou chladní a vypočítaví lidé. Každý, včetně Alberta, po něčem touží a jde si za tím bez ohledu na ostatní.Tudíž i když je příběh smutný, je těžké cítit s lidmi na plátně a litovat je nebo se s nimi i jen zasmát. 
Obvykle se mi filmy, kde si nijak zvlášť neoblíbím ani jedinou postavu, nelíbí. Na Albertu Nobbsovi ale něco je. Je o ničem, ale přesto vás zaujme. Nehraje na city, ale přesto vás zasáhne. Po dlouhém zvažování, jak s ním naložit, jsem se rozhodla pro slabší ****. Vlastně je to 3+ nebo 3,5. A mám takový pocit, že mi bude hlavou vrtat ještě pořádně dlouho.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)