Christopher Paolini - Eldest

10. 3. 2012

Anotace: Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo ...
Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoliniho opět dobývá svět!
Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou...

Eldest. Eragonův příběh se rozrůstá a košatí. Už nesledujeme jenom jeho příběh, ale podíváme se i za Roranem a také Nasuadou. Cesty všech tří se ale v posledních kapitolách sejdou, aby všichni společně bojovali v obrovské bitvě proti království. Už se ale zase předbíhám a měla bych to vzít asi popořádě.
Eldest začíná několik dní po událostech na konci Eragona. V trpasličí jeskyni se pilně odstraňují pozůstatky boje a pohřbívají mrtví. Ažihad se svými bojovníky dohledává v tunelech urgaly a zabíjí je. Po jedné takové výpravě se ale urgalové vrátí, zabijí Ažihada a zavlečou Murtagha do tunelů. Arya se je sice vydá hledat, ale vrátí se se zprávou, že Murtagh je mrtvý. Po smrti Ažihada je Eragon nucen vstoupit do složité politiky Vardenů i trpaslíků, pomáhá zvolit Nasuadu vůdkyní Vardenů a přísahá jí věrnost, také je přijat jako právoplatný člen trpasličího klanu, aby se síly opět uvedly do rovnováhy. Nakonec musí stvrdit svou poslušnost vůči elfům tím, že odjíždí na výcvik do Ellesméry, hlavního města elfů. Tam se také seznamuje s Islanzadí, královnou elfů a je mu odkryto nejpřísněji střežené tajemství - mezi elfy žije poslední přeživší jezdec, zdravý mrzák a truchlící mudrc Oromis spolu se svým drakem Glaedrem. Právě ti přebírají výuku Eragona a Safiry a prohlubují jejich znalosti historie, kouzel, boje a mnoho dalšího. 
Zároveň sledujeme příběh Rorana, pro kterého si přišli vojáci spolu s Ra'zaky. Vesnice se rozhodne Rorana nevydat, bojují proti království, nakonec Sloun ale zradí, vpustí vojáky do vsi a ti unesou jeho i Katrinu. Roran přesvědčí vesničany, že musejí uprchnou a vydá se s nimi na dlouhou cestu přes Dračí hory a potom přes moře až na jih do Surdy. Po celou dobu ho žene touha zachránit Katrinu a pomstít se Ra'zakům. V několika kapitolách sledujeme i Nasuadu, která řeší problémy s organizací a financováním života Vardenů v Surdě.
Když se Eragon pomocí nazírání dozví, že Galbatorix shromáždil vojsko a táhne proti Surdě, okamžitě ukončí výcvik, opustí lesy Du Weldenvarden a na Safiřině hřbetu letí do boje. Uprostřed bitvy se na bojišti objeví nový, rudý drak. Není to ale Galbatorixův Šruikan. Jmenuje se Trn a jak správně tušíte, je to jeden z dosud nevylíhnutých draků v králově moci. Kdo je ale jeho jezdec a jak Eragon v boji s ním uspěje, to už si přečtěte sami. I tak jsem prozradila příliš.


Můj názor na Eldesta je smíšený. Je stejně dobrý a napínavý jako první díl, ale při čtení mě rušily kapitoly o Roranovi. Samozřejmě chápu, že tento vedlejší příběh je důležitý a svým způsobem nepostradatelný, ale několikrát jsem měla nutkání kapitolu přeskočit a vrátit se k Eragonovi a Safiře. To jsem samozřejmě neudělala, protože i Roranův příběh byl napínavý, ale přesto tam to nutkání bylo. Paolini nám v Eldestovi ukázal další divy Alagaësie. Podívali jsme se mezi elfy do jejich úžasných sídel, odhalili další část příběhu a vybojovali další úžasnou bitvu. Jednu věc ale nechápu, a to je název knihy. Pokud mi někdo dokáže slovo Eldest vysvětlit, budu jedině ráda, protože jsem teď dočetla, prošla jsem si i slovníčky na konci knihy a pořád tápu. (Edit: už chápu, nenapadlo mě přemýšlet o názvu anglicky :D) Každopádně pro každého, kdo přečetl Eragona je Eldest další povinná zastávka a pro každého kdo ještě nečetl první díl: šupem do toho, to si nemůžete nechat ujít!

"Uvidíme se později, maličký."

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)