Day 30: Nejlepší kniha, kterou jsi letos přečetl/a

14. 3. 2012

Težká otázka. Je to nerozhodně mezi hned několika tituly. Třeba takový Černobílý svět byl skvělý, nebo poslední díl vlků z Mercy Falls, a samozřejmě celá série Hunger games. Navíc jsem teď přečetla tři díly Odkazu Dračích jezdců, že. Takže kdo vyhraje? Těžké, skutečně těžké. Ale také je to poslední otázka, takže šup, ať je to za námi.

Suzanne Collins - Síla vzdoru

Anotace: Plamen vzdoru Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Katniss Everdeenová, dívka v plamenech, přežila, ale její domov byl zničen. Hurikán unikl. Katnissina rodina je v bezpečí. Peetu zajal Kapitol. Třináctý kraj skutečně existuje. Vypuklo povstání. Katniss záměrně zachránili z arény krutých a krvavých čtvrtoher a bez jejího vědomí ji už před dlouhou dobou zapojili do revoluce. Třináctý kraj vystupuje ze stínů a plánuje svrhnout Kapitol. Zdá se, že všichni o pečlivě připraveném plánu vědí - s výjimkou Katniss. Úspěch povstání závisí na její ochotě stát se pěšákem, přijmout odpovědnost za nespočetné životy a změnit budoucnost Panemu. Kvůli tomu musí odsunout stranou svoji zlost i nedůvěru. Musí se stát symbolem revoluce - reprodrozdem - bez ohledu na to, že cena může být hodně vysoká.

A proč zrovna tenhle díl? U prvního dílu je člověk takový vyjukaný, co se to děje. U druhého dílu mi vadil uspěchaný konec. Takže třetí díl musel vyhrát. I kdyby jen kvůli tomu Peetovu: Skutečnost nebo iluze? Z toho mi jen tak mimochodem běhá mráz po zádech ještě teď. Tahle jediná věta stačí, abych se vrátila v myšlenkách zpátky, ke všem těm hrůzám, které se ve třetím dílu dějou. A že je jich hodně. Každopádně Hunger games si tohle vítězství zaslouží a zkuste si říct, že ne.

Takže. 30. den je tady. Světe div se, já to dokázala. A bez jediné vynechávky. Jsem na sebe tak zvláštně pyšná. Obzvlášť když vezmu v úvahu vše co se kolem děje. Jakože škola a dva psi doma a tak. Takže doufám, že se tohle malé zpestření čtenářům líbilo a teď zase najedeme na tradiční režim. Který ale bude asi dost vynechávkový, nějak teď nemám čas ani náladu na filmy a seriály teď mám samé mnohasériové, takže bude chvíli trvat, než jeden zkouknu, abych mohla poreferovat. Tak hodně zdaru a zkuste to se mnou vydržet :)

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)