Doctor Who

28. 3. 2012

(2005)


Popis z CSFD: Pokračování klasického anglického sci-fi seriálu, který se natáčel v letech 1963-1989. Devatenáctiletá Londýňanka Rose Tyler (Billie Piper) žije jednotvárný život prodavačky v obchodním domě s oblečením a nevidí před sebou jinou budoucnost. To se změní ve chvíli, kdy ji po zavíračce ve skladu napadnou oživlé figuríny. Zachrání ji záhadný muž, který se představí jako Doktor. Má neobvyklé znalosti a odlišné vnímání časoprostoru, než ostatní lidé. Rose na něj naráží znovu a znovu a ocitá se uprostřed boje o budoucnost lidstva, o kterém lidé ještě nevědí.

Až na to, že tenhle popis je vlastně popisem prvního dílu, dobrý. Doctor who je úžasný, skvělý a geniální seriál. Hlavní postavou je the Doctor. Poslední z rasy Time lordů. Když jeho rasa umírala v poslední velké time war, ukradl Tardis - stroj času (a prostoru) a uprchl. Spolu s Tardis (protože to není jen stroj, ale je v podstatě živá, má duši) teď lítá vesmírem kamkoli se mu zamane. Tedy většinou se nedostane přesně tam kam chce, ale to ho nemůže rozhodit. Všude kde skončí se ale schyluje ke katastrofě, obvykle hrozící vyhubit celou planetu nebo civilizaci, a tak musí Doctor zasáhnout a nějak se ze všeho vykecat a vykroutit, vymyslet nějaké neotřelé řešení a zachránit situaci. Doctor nikdy nepoužívá zbraně. Tenhle seriál není klasická akční střílečka a vyvražďovačka. Ne, Doctor radši hodně utíká. :)
Obvykle si sebou bere nějakou chudinku pozemšťanku, které chce ukázat krásy vesmíru. Ta samozřejmě nadšeně přijme, aby skončila v každém díle vyděšená a v ohrožení života. Doctor tyhle spolucestovatele ale potřebuje. I když se zpočátku zdá jako milý, okouzlující a trochu podivínský chlápek, brzy se většinou ukáže, že je tak mimozemský, jak jen může být a že dokáže být i velice krutý a neoblomný.
Bohužel jsem zatím neměla to štěstí vidět původní série, tedy prvních osm Doctorů. Série z roku 2005 začíná s novou tváří a novou partnerkou. Do teď, tedy do konce 6. série, máme tři nové Doctory. To zní poněkud zvláště, že? Doctor přeci může být jen jeden. No, on je ve skutečnosti pořád ta samá osoba. Stejná duše, stejné vzpomínky. Ale pokud Doctor zemře, projde regenerací, která změní úplně všechno - jeho vzhled, jeho povahu a způsob chování i jeho vkus v oblečení. Právě tenhle geniální mechanismus umožnil tomuhle seriálu přežít tak dlouho. Já tedy znám jenom poslední tří Doctory - 9. Christophera Ecclestona, 10. Davida Tennanta a zatím posledního 11. Matta Smitha. S těmito třemi se vystřídaly postupně 4 stálejší spolucestovatelky, i když občas Doctor vezme sebou někoho jen na jeden nebo dva výlety. Má nejoblíbenější dvojice ale zatím byl David Tennant spolu s Rose (Billie Piper)


David Tennant. Zatím bezkonkurenčně nejlepší Doctor. Silně pochybuju, že by dokázali najít nějakého lepšího. Tedy alespoň v mých očích ne.
Jinak co je na Doctoru Who skvělé je to, co dělá pro své diváky a pro lidi obecně. Pravidelně totiž pomáhá nadaci pro děti v tísni. Můžete najít několik pidi epizod, natočených čistě pro podporu posílání DMS v Anglii. Také dělá různé soutěže pro děti, protože i když je občas trochu strašidelný, pořád to má být seriál i pro mladší publikum. Takže dělají soutěže o nejděsivější novou příšeru, a následně tu vítěznou skutečně zařadí do seriálu - viz 10. díl 2. série - Love & Monsters. Myslím,  že byla i soutěž o nějaké vybavení, které nesmí chybět na řídící konzoli Tardis, když měnili její interiér pro nového Doctora v podání Matta. Doctor Who samozřejmě také jezdí po tour do všech možných škol. Se začátkem nové série takhle herci podporují sledovanost (ne, že by to potřebovali) a naprosto exkluzivně nechají děti nahlédnout do nového dílu. Prostě Doctor Who není jenom seriál. Je to fenomén a je to součást života, která skutečně myslí na své diváky - ne jen jak jich nahrabat co nejvíc, ale jak jim i pomoct nebo je přímo zapojit do své tvorby.
Všechny tyhle poslední informace mám ze seriálu Doctor Who confidential, což je vlastně dokumentární seriál. Ke každému dílu Doctora Who patří jeden díl Confidential. Je to vlastně takový film o filmu. Mluví se tam s tvůrci toho určitého dílu, s herci, uvidíte jak se dělal který efekt nebo jak maskovali kterou příšeru (mimozemšťana), uvidíte taky jak těžké je vybrat prostředí pro některé díly a jak některé sety upravují a připravují, aby přesně odpovídaly představám tvůrců. Mě to osobně přijde strašně zajímavé, protože nad takovými věcmi v průběhu dílu vůbec nepřemýšlíte. Všechno se to děje tam kde má, příšera je prostě příšera, ne člověk v masce a výbuchy a podobné věci jsou prostě to co jsou a skutečně se dějí, nejedná se o efekty. Potom se podíváte na Confidential a tam vám všechno vysvětlí a ukážou a vy si uvědomíte zase jiný rozměr tohohle seriálu.
Jinak jsem si při téhle mé osobní repríze (protože už jsem Doctora Who skoukla několikrát) taky zkoušela zapisovat své oblíbené díly. Chcete vědět o které se jedná? No, i kdybyste nechtěli, stejně vám to povím.
Takže hezky popořádku (pokud se jedná o dvoudíl, píši jen název první části):
The Empty Child (s01e09) - Are you my mummy? - mluví za vše
The Girl in the Fireplace (s02e04) - pokud jsou jediné hodiny v místnosti rozbité, co tu potom tiká? přeci příšera pod postelí ;0)
The Imposible Planet (s02e08) - planeta pevně zachycená přímo před černou dírou, která se ani nehne, jako dokonalé vězení pro samotného ďábla? do I need to say more?
Blink (s03e10) - The Weeping Angels - má nejoblíbenější příšera v hlavní roli
Silence in the Library (s04e08) - už jenom to, že se díl odehrává na planetě pokryté jedinou obrovskou knihovnou by stačilo na zařazení mezi mé oblíbené, ale Vashta Nerada? Příšery skrývající se v každém stínu, v každé tmě? Úžasné.
Midnight (s04e10) - naprosto geniální rozbor lidské psychiky pod tlakem, ze kterého není úniku. Co byste udělali vy?
The Time of Angels (s05e04) - opět Weeping Angels a tentokrát je jich víc a jsou děsivější
The Doctor's Wife (s06e04) - duše Tardis v těle ženy. Doctorova nejtajnější fantazie se stala skutečností :0)
The Girl Who Waited (s06e10) - Amyina proměna - naprosto neskutečné

(mimochodem většina těhle dílů je z pera Stevena Moffata - náhoda?)


...koukám že jsem se trochu moc rozepsala. Ale když já nemůžu jinak, když jde o tenhle seriál. Je to prostě moje srdcovka a nemůžu unést pomyšlení, že bych na něco důležitého zapomněla, tak říkám i ty nedůležité věci :) Snad mi to tentokrát odpustíte.

1 komentářů:

Bookeaterka řekl(a)...

Doctora Who jsem dokoukala teprve o prázdninách, ale opravdu jsem si ho oblíbila. Teď netrpělivě čekám každý týden na novou epizodu. Kupodivu máme podobný vkus, většinu tvých oblíbených dílů také považuju za nejlepší. :D Je skvělé, že jsi do recenze přidala i informace o dobročinné činnosti seriálu a tak podobně. Já jsem o ničem takovém třeba vůbec nevěděla, teď mám Doctora ještě radši. Jde vidět, že netočí nové díly jen pro peníze. :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)