Lauren Kate - Muka

6. 3. 2012

Anotace: Ve druhém dílu fantasy série Andělé pokračuje dramatický příběh, v němž se mladičká Luce snaží odhalit pravdu a přerušit věčný koloběh lásky, předčasné smrti a znovuzrození. Daniel, její odvěká láska a padlý anděl, dojedná příměří, aby ji chránil před Vyhnanci, kteří jí chtějí ublížit. Ve snaze zajistit její bezpečí ji ukryje v internátní škole pro Nefilim, potomky lidí a padlých andělů, ale brzy se ukáže, že ani tam není všechno růžové. A navíc v Luce sílí pocit, že jí Daniel lže, nebo jí alespoň neříká celou pravdu... 

Druhý díl je za mnou a vážně začínám uvažovat, jestli se mám pouštět do třetího. Ale jsem zvědavá jak to skončí, takže samozřejmě možnost prostě ho nepřečíst nepřichází v úvahu.
Ale postupně. Další díl, nová škola. Tahle je ale trochu jiná, mají zde program pro normální studenty (lidi) a pro talentované (nefilim). Lidé netuší, že studují s někým zvláštním, ale to jen tak na okraj. Luce je díky svému osudu, životu, znalostem, zařazena mezi nefilim a studuje tedy zvláštní hodiny s nimi. Tady se taky naučí, jak pracovat s Hlasately a jak je využít ve svůj prospěch, ale o tom až za chvíli. V okamžiku, kdy Luce vstoupí na pozemek školy mi kniha začala silně připomínat Harryho Pottera. Luce je mezi nefilim (v Harrym mezi mágy) známá pro něco, o čem se teprve dozvídá. Je vržena do úplně nového světa, ale už ji považují za úžasnou a skvělou a jsou na ni všichni zvědaví. Máme tu i mudly, kteří o ničem nemají ani ponětí, ale to je detail. Je tu samozřejmě někdo, kdo Luce odmítá zbožňovat jen kvůli jejímu příběhu - Shelby (Snape).
Všichni kdo o tomto světě, o kterém se Luce teprve dozvídá a naprosto mu nerozumí, ví mnohem víc ji varují, v jakém je nebezpečí, že si nemá zahrávat s Hlasately, že nemá opouštět školu. Řekne jí to i Daniel. A ona? Blbka jedna dělá přesně opak. Protože ona je přeci nezávislá a komu záleží na tom, že vlastně netuší proč nemá školu opouštět, hlavně, že si dělá co chce a nenechá si poroučet. Zase jednou mě tedy hlavní postava (opět dívka) začala neskutečně rozčilovat. Ona sice ví, že kdyby jí toho řekl moc najednou, tak nejspíš umře, ale stejně vyzvídá a když Daniel neudělá přesně co po něm chce, tak se naštve a z trucu udělá tu největší pitomost, na jakou momentálně dokáže přijít. A můžou jí to říkat horem dolem. Ještě k té podobnosti s Harrym. Nepřipomíná vám Hlasatel tak trochu myslánku?
Každopádně půlku knihy jsem pronadávala čistě jen nad pitomostí Luceina chování. Ale nechme to plavat. Oceňuji závěr knihy. Za prvé celou scénu s Díkuvzdáním, u té jsem se skvěle bavila. A potom úplný záver. Tak napůl jsem čekala, že se autorka z velké bojové scény zase šikovně vylže jako v prvním díle, ale naštěstí tak neudělala. A i když je Lauren Kate srab a nenechala ani jednu z hlavních postav zemřít (že by zázrak při velikosti té armády, která stála proti pár andílkům?), stejně to popsala docela pěkně, ale na druhou stranu ani v poslední kapitole si neodpustila nechat Luce chovat se jako blbka. Byla přeci v situaci, kdy si mohla všechno nechat vysvětlit a donutit je, aby jí řekli spoustu věcí, ale ona prostě odejde. No je to normální?
Jinak k formě knihy nic nemám, obálka opět nádherná a ani mi nevadí jméno autorky v růžovoučké barvě. Na tuhle obálku se docela hodí. Jen kdyby se nápis Muka opět netřpytil. S tím se ale asi prostě nedá nic dělat.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)