Lauren Kate - Vytržení

25. 3. 2012

Anotace: Ve třetím dílu série Andělé se dál odvíjí příběh Luce a Daniela. Luce s jistotou cítí, že někde v jejích minulých životech se skrývá něco – nebo někdo –, co by jí mohlo pomoci v tom současném.
A tak se vydá na nejdůležitější pouť tohoto života: vrací se napříč věčností, stále hlouběji do minulosti, a stává se svědkyní svých dřívějších vášnivých vztahů s Danielem. S jediným cílem – najít klíč, který odemkne jejich lásce dveře do budoucnosti.

Třetí díl skončil. Tedy pro mě. A velké překvapení: on není poslední. Ještě letos by měl v originále vyjít 4. díl této série - Rapture. Kdy vyjde u nás se mi nepodařilo zjistit. Knižní klub se totiž nehodlá podělit o svůj ediční plán. Nevadí. Prostě si budu muset počkat. 
Co k tomuto dílu říct? Luce se zase chová jako naprostá blbka a vážně si hraje s ohněm. Cestovat do vlastní minulosti, kde jediné slovo může změnit veškerou budoucnost? Co si sakra myslí? Ale alespoň se díky její lehkovážnosti dostaneme na zajímavá místa. Podíváme se na obě světové války, do Ruska, Itálie, Anglie, Francie, Tibetu, Staré Číny a Egypta, dokonce na chvilku zaskočíme k Mayům. A všude nacházíme to samé.  Luce a Daniela. Obvykle se podíváme na jejich ohromnou lásku, kterou očividně nic nemůže překazit, tedy nic kromě toho zničujícího ohně. Luce postupně zjišťuje víc o jejich vztahu i kletbě, která je oba stíhá. Začíná tomu trochu rozumět, i když se svou minulostí potácí jako slepý imbecil, který je ještě navíc namol. Daniel se honí za ní, ale stále mu uniká. Naštěstí (nebo ne?) má Luce průvodce, který jí pomáhá najít správnou cestu. Navíc se v její a Danielově minulosti potácí spousta dalších lidí, kteří tam nemají co dělat a snaží se ty dva najít a odtáhnout zpět kam patří, což se zdá jako jediná rozumná věc. 
Tentokrát nedojde k žádné obrovské bitvě andělů a démonů. Za to se setkáme se samotným Zlem, které nám naprosto naivně prozradí své plány a kterému nakonec nevysvětlitelně (o vysvětlení se autorka ani nesnažila) oba bez úhony uniknout. Zdá se mi to, nebo Lauren Kate začíná mít ve svém psaní poněkud trhliny? Vždy, když se jí něco nehodí do příběhu to prostě obejde, přejde to mlčením, protože na vysvětlení asi zatím nepřišla, a jede dál, jako by se nechumelilo. Trochu se mi to přestává líbit. To si vážně myslí, že jí to prostě spolkneme i s navijákem a ani nepípneme? Její cílové čtenářstvo možná. Ale přecijen to není knížka pohádek, aby dospělý mohl mávnout rukou nad nelogičnostmi a říct si, že je to přece pro mladé. Od čtenářů, kterým je tato série určená, nejsem věkově tak vzdálená, takže pokud by to mělo projít u nich, mělo by to projít i u mě. Já ale ty trhlinky nelogičnosti vidím. A s každým dílem se stále rozšiřují. Pokud je bude Lauren dál ignorovat, může se taky stát, že poslední díl už roztrhají úplně na kousky.
Jinak to samozřejmě až tak špatné není. Příběh pěkně plyne. Člověk si ani nevšimne a 300 stran má za sebou. Jediná další velká výtka je zase ohledně obálky. Jako vždy mi vadí blyštivé písmo. S tím bych se ale ještě dokázala smířit. Když se ale podívám na tuhle obálku jako celek a srovnám jí s předchozími díly, můžu jenom říct: Co si sakra její tvůrci mysleli?

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)