Zamilovaný Shakespeare

20. 3. 2012

Shakespeare in love (1998)

Oficiální text distributora: Londýnský dramatik Will Shakespeare má napsat novou hru a nutně potřebuje inspiraci. Tu nachází ve chvíli, když se nečekaně setká s půvabnou Lady Violou, která tolik miluje divadlo, že se vydává za muže, aby si mohla zahrát. Z lásky na první pohled se rozhoří osudový vztah, do něhož se zaplete i sama královna Alžběta I. , a vznikne hra Romeo a Julie, která má obrovský úspěch. Milenci se však musí rozejít, neboť Viola je proti své vůli provdána a Will už je ženatý. Dokonale rozehraný, důmyslný a vtipný příběh těží i z dalších Shakespearových děl, ale především nabízí skvělou barvitou podívanou, která okouzlí a potěší srdce každého filmového diváka.

Po včerejším zklamání s Hugem jsem si chtěla spravit náladu a neriskovat. Vrátila jsem se tedy k poněkud staršímu filmečku, který ale nikdy nezklamal. Zamilovaný Shakespeare je na svůj žánr překvapivě povedený. Přecijen, když ho na CSFD chválí i velký kritik Golfista, musí to něco znamenat. Příběh je ne úplně originální. Alžbětinská Anglie, dívka, která chce hrát divadlo i přes přísný zákaz, zakázaná láska, jeden z milenců bohatý, druhý chudý. Ale zamilovaný Shakespeare má něco. Nevím. Nedokážu to pojmenovat. Možná to bude taky herci. Kdo by dokázal odolat Fiennesovi? Ty jeho oči. A navíc sledovat, jak Shakespeare psal Romea a Julii. I když je to samozřejmě naprostá smyšlenka. Stejně. Má to své kouzlo.
Shakespeare in love dostává ****. Nerozbrečel mě. I když musím pochválit za jeden z mála romantických filmů, který nekončí happy endem. To se vidí málokdy.

1 komentářů:

Verča řekl(a)...

To je úžasnej film :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)