Dexter

9. 5. 2012

(2006)

Popis z CSFD: Dexter Morgan, na první pohled sympatický vyšetřovatel v nejlepších letech, má nezvyklého koníčka. Zabíjí lidi. Dexter totiž už od dětství prakticky necítí žádné emoce. Jediné, co u něj dokáže ještě zvednout hladinu adrenalinu je usmrcení jiného člověka. Jeho práce forenzního vyšetřovatele (bez problému by zapadl do kriminálky Miami) mu umožňuje přístup k nevyřešeným případům, kde se pachatele nepodařilo usvědčit, Dexter prostě vezme spravedlnost do vlastních rukou a sám se pak spravedlnosti vyhne. Jenže nejde o žádného "mstitele", sám Dexter s vražděním nemůže přestat a musí pořád naplňovat svou jedinou touhu. Policie se s tak rafinovaným vrahem ještě nesetkala a zdá se, že jeho řádění nemůže (nebo snad ani nechce) zabránit. Aby se Dexter mohl začlenit do společnosti, musí každý den hrát svou roli člověka s normálními emocemi. Ke každé situaci má přiřazenou nějakou emoci, kterou prostě předvede aby ho okolí nepovažovalo za bezcitného a kupodivu se mu to daří (až na občasné škobrtnutí) perfektně. "Člověk" kterého Dexter hraje je zdvořilý, šarmantní a charismatický, což mu zajišťuje hodně přátel a hezkou přítelkyni (o které se taky nedá říct že by byla normální). Jenže jak dlouho může svobodně po světě takový nebohý psychopat chodit, než si ho někdo všimne?

 Dexter je úžásný seriál. Je skutečně promyšlený, napínavý, prostě vás chytne a nepustí. Já jsem teď zrovna dokoukala zatím poslední, 6. sérii, ale naštěstí není třeba smutnit, protože na podzim by měla se měla začít vysílat i série 7. a zrovna u tohohle seriálu mi to nevadí. Spousta seriálu totiž neví kdy skončit, a tak natahuje i když už je příběh úplně mimo, u Dextra ale tenhle nešvar zatím nenastal, každá série je přesně stejně skvěle propracovaná a prostě dokonalá, jako ta přechozí.
V každé sérii tohoto neobyčejného seriálu je jedna hlavní příběhová linie, která prostupuje každým dílem a v posledním dílu série se divák dozví rozuzlení. V první sérii je to hra na kočku a na myš se sériovým vrahem, kterého média přezdívají The Icetruck killer. Ve skutečnosti se jmenuje Brian a je biologický bratr Dextera. Svými vraždami ho chce na sebe upozornit, aby se mohli spojit a vraždit spolu. Druhá série je celá o vyšetřování případu The Bay Harbor Butcher, což je přezdívka, kterou vymysleli novináři tentokrát přímo pro Dextera, jehož masový hrob v oceánu byl odhalen. Naštěstí ale vina padne na nesprávného, a tak může Dexter vesele vraždit dál. Ve třetí sérii se Dexter snaží najít si kamaráda - státního návladního Miguela Prada, se kterým by mohl vraždit. Bohužel zjistí, že ne každý má pro vraždění tak pevné zásady. Čtvrtá série se točí kolem Trinity killer - sériový vrah, který vraždami rekonstruuje katastrofu, která se odehrála v jeho vlastní rodině - zabije dívku ve vaně (jeho sestra), potom donutí ženu skočit z výškové budovy a zabít se (jeho matka), potom kladivem umlátí muže (jeho otec). Dexter jeho případ vyšetřuje (samozřejmě ve svém volném čase a inkognito), až se do něj nepříjemně zaplete. Pátá série se vyvíjí kolem Lumen - dívky, které Dexter pomáhá pomstít se skupině násilníků a vrahů, kteří ji drželi zavřenou bůh ví kde - znásilňovali ji, mučili a chystali se zabít. Lumen chvíli vypadá docela nadějně, protože s Dexterem zabíjí a nevypadá, že by ji tahle Dexterova stránka děsila. Když je ale pomsta dokončena, Lumen (k mému velkému zklamání) odchází začít nový život někde jinde. Šestá série je o Doomsday killer - psychopat, který se snaží vraždami a vytvářením scén z bible s mrtvými těli svých obětí vyvolat konec světa, který by přežil jen on jako Svědek. (Já pořád říkám, že náboženství je nebezpečná věc). Tahle série zůstala tak dokonale otevřená, že se podzimu asi nedočkám.
Dexter je skutečně skvělý seriál. Většinou sledujeme zároveň policejní a Dexterovo soukromé vyšetřování jednotlivých vrahů. Dexter také docela často zabije někoho, kdo s hlavní příběhovou linií nesouvisí, čistě aby nevyšel ze zvyku a uspokojil svého Temného pasažéra, jak přezdívá touhu, která ho nutí zabíjet. Často musí docela těžce zamakat na tom, aby nebyl chycen policijí (zvlášť ve druhé sérii) a prostě většina dílů vás zarve do sedačky a věřte, že si ani neodskočíte na záchod nebo pro pití, abyste o nic nepřišli (nebo v mém případě nemuseli dávat pauzu). Jediné, co mě v pozdějších sériích trochu rozčilovalo, byly Dextrovy halucinace o otci, který mu radil, snažil se ho dostat na správnou cestu a podobně. To začalo být po chvíli docela otravné, ale je to dost důležitá součást seriálu, takže to odpouštím a s klidným srdcem dávám plný počet - ***** :)

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)