Hell's kitchen

11. 5. 2012

(2005)

Oficiální popis distributora: Gordon Ramsay si vybírá pro svoji restauraci nejlepšího z dvanácti nastávajících šéfkuchařů. Kdo zvítězí?

Další zajímavá realityshow z kuchařského prostředí. Tentokrát není tak úplně individuální - kuchaři jsou na začátku rozdělení na dva týmy, ve kterém je každý za sebe a sám usiluje o výhru, ale také musí spolupracovat s ostatními, aby vyhráli v podstatě imunitu jako tým a nemuseli vyřazovat.
V každém dílu je na začátku výzva (challenge), ve které je celý tým pohromadě (až v posledních dílech hrají vážně jen za sebe) a celý tým tedy může vyhrát nebo prohrát - výhra většinou znamená výlety mimo kuchyni a jejich bydlení, které je v té samé budově, často je výhrou třeba společný pokec nad jídlem s Ramsaym. Tým, který prohrál, je tvrdě potrestán - dostanou nepříjemné práce v kuchyni, musí uklízet jejich ubytování, připravovat jídelnu nebo třeba převzít všechny dodávky jídel a donést je do skladu. Trest ma navíc často dvě části, takže musí udělat nějakou nepříjemnou práci a ještě jim nějak ztíží kuchyňskou šichtu.
Druhou částí dílu je totiž vždy šichta v kuchyni opravdické restaurace, kam prostě přijdou lidé a mladí (a často nezkušení) kuchaři se mají co otáčet, aby jim zákazníci neutíkali z restaurace hladoví.  Šichty jsou vždycky to nejdramatičtější, protože Ramsay je v kuchyni s nimi, ale vaření se ani nedotkne - on vyvolává objednávky, kontroluje jídlo než ho naservírujou, připravuje talíře pro číšníky a také přijímá kritiku zákazníků, když jsou natolik drzí, aby si přišli stěžovat až ke kuchyni. A protože Ramsay není žádná máma kvočna, ale pořádně náročnej, protivnej a často sprostej chlap, snad žádná šichta se ještě neobešla bez breku. A to už jsem na konci třetí série.
Na konci šichty Ramsay vybere tým, který byl horší. Z toho týmu vybere nejlepšího jednotlivce, který nominuje dva kandidáty na eliminaci a z nich Ramsay nakonec vybere toho, kdo končí. Prostě zábava :)
Jinak ke kameře, režii, hudbě a podobným hovadinkám se nebudu vyjadřovat, to u realityshow skutečně není tak podstatné. K obsazení také ne, protože jsou to prostě obyčejní lidé. Ale Ramsay. Jeho styl mi trochu připomíná Pohlreicha - s tím neustálým nadáváním, ale u Ramsayho mi to nepřijde samoúčelné, nebo součást image. Ramsay nadává, když skutečne musí, protože je pod tlakem a potřebuje z nich dostat to nejlepší co může (samozřejmě ne vždycky, mluví sprostě i když nemusí, ale aspoň pořád neječí). Nebo je to možná tím, že na Hells Kitchen se nedívám v televizi, takže mi ty nadávky tolik nevadí, nebo možná jen proto, že v angličtině ty nadávky nevnímám tak urážlivě. Nevím, ale líbí se mi to. Ze začátku jsem měla trochu problém se odtrhnout a nepouštět jeden díl za druhým, a tak to má být :)

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)