Kateřina Petrusová - Nebezpečná láska

10. 5. 2012

Anotace: Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie. Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?

K téhle knize jsem přistupovala poněkud skepticky. Prvním faktorem je, že se jedná o dílo české autorky. Už jsem někde říkala, že mám z neznámých důvodů vůči českým autorům averzi. Vždycky si představuju, že taková knížka prostě nemůže dosáhnout kvality těch zahraničních. Proč? Netuším, ale snažím se toho zbavit. Navíc česká autorka, která se rozhodla umístit děj do New Yorku. To v mé hlavě zase zavání jakýmsi snobstvím. No prostě jsem plná předsudků a odvykat si je není zrovna nejsnazší věc. Druhý faktor, který mě skoro až odpuzoval je název. Nebezpečná láska? To zní tak strašně lacině. Okamžitě se mi vybaví takový ten typický brakový román s polonahými lidmi na obálce, ještě pokud možno o pirátech, který v určitých scénách zavání až pornografií. Prostě skutečně mě nezaujala a dokonce jsem se nejdřív nepodívala ani na anotaci. Potom jsem jí ale vyhrála v soutěži (Velikonočním hopu) u Vendey a rozhodla jsem se, že to teda zkusím. 
Až budu mít zase někdy neodůvodněné předsudky vůči knize, prosím, zabijte mě, protože Nebezpečná láska je skvělá! Už dlouho mě kniha takhle nechytla. Poslední dobou nemám na čtení moc náladu, protože je můj mozek zahlcený prací do školy a samými důležitými informacemi. Nebezpečná láska ale byla přesně, co jsem potřebovala. Vezměme to popořádku.
První část knihy, ta s Mikeem jako malým dítětem je prostě dokonalá. Četla jsem jí ve vlaku a pak ještě hned po příjezdu na koleji a dokonce jsem se kolem půlnoci musela přemlouvat, abych jí zavřela a šla spát. Prostě mi dělalo problémy pustit jí z ruky. Smála jsem se takovým způsobem, až se na mě skoro celý vagón otáčel, ale víte co? Mě to bylo úplně jedno, protože bych si těch pohledů skoro ani nevšimla, jak jsem byla zažraná. Potom (doufám, že to není až tak překvapivé) se Michael probere. Je to zase dospělý Michael se vším všudy. A je do Paige zamilovaný, protože si pamatuje co všechno pro něj dělala. Jak správně podotkla Theresa: Ten do ní byl zamilovaný, ještě než věděl, co to znamená. A přehoupneme se tedy od absolutně dokonalé komedie (občas s dramatickými prvky) do klasického zamilovaného románku. Ten je pořád ještě vtipný (a to sakra často), ale má už také spoustu jiných poloh a nuancí (tohle slovo miluju, i když jsem si skoro jistá, že ho většinou nepoužívám správně). Druhá polovina je tedy dost odlišná od té první, ale stejně skvělá a ta změna není nijak rušivá, takže prostě spokojenost. Potom (jako v každém správném románu) musí nastat nějaké drama v idilce. Tady samozřejmě nemůže chybět a musím říct, že tak moc jsem nebrečela u knížky už hodně dlouho. Většinou můj pláč trvá jen tak na tu jednu stránku, kdy se něco špatného stane, ale tady? S každou stránkou jsem začala vzlykat znovu a znovu. Nemohla jsem přestat. Dokonce jsem musela knížku na chviličku odložit, abych se mohla pořádně vysmrkat a utřít si oči (obvykle mi u knih i filmů jen tečou slzy a není to skutečný pláč ale tahle mě prostě absolutně dostala). Jak to dopadne prozrazovat nebudu. I když jsem asi 20 - 30 stran před koncem tušila, ale vůbec mi to náladu nezkazilo a stejně jsem ve správnou chvíli vyjekla překvapením :)
Já tedy pro Nebezpečnou lásku nemám nic než slova chvály. Naprostá horská dráha emocí a navíc tak čtivá, že ji prostě neodložíte, dokud nebudete na konci. Skvělé, dokonalé, úžasné. Už nikdy nebudu soudit knihu podle původu autora nebo podle názvu. Slibuju :)

Na konec chci moc poděkovat Vendee, že jsem u ní knihu mohla vyhrát, protože jinak by mě ani nenapadlo vzít ji do ruky a přišla bych o skvělý požitek :)

1 komentářů:

Kristina řekl(a)...

Souhlasím, nej kniha co jsem letos přečetla :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)