Underworld: Awakening

4. 5. 2012

(2012)

Oficiální text distributora: Od chvíle, kdy Selene se svým lidsko-lykanským milencem Michaelem zničili prastarého upíra Marcuse ve filmu Underworld: Evolution, uběhlo již patnáct let. V jejich průběhu lidstvo odhalilo existenci jak upírů, tak lykanů, a rozpoutalo válku s cílem obě rasy vyhladit. Selene, která byla v průběhu genocidy zajata, se po více než deseti letech probouzí jako vězeň v neprodyšně uzavřené laboratoři společnosti Antigen, mocné korporace, která se snaží vyvinout vakcínu proti virům, jenž mají na svědomí existenci upírů a lykanů. Selene je zničena zjištěním, že Michael zemřel, ale smutek je velice záhy překonán šokujícím zjištěním, že v průběhu svého kryogenního spánku porodila dceru Eve (India Eisley). Ve snaze najít úkryt pro sebe i své dítě se Selene ocitá ve světě, kde jsou příslušníci její kdysi tak hrdé rasy na hranici vyhubení a zbytky přežívajících se ukrývají v podzemí. Odvržena zbývajícími klany se Selene rozhodne spojit své síly s mladým upírem Davidem (Theo James), který se k ní připojí v krvavém tažení proti Antigenu, jenž se snaží zničit ji i její dítě. Když jí na stopu přijdou také její obvyklí nepřátelé, lykani, zdá se, že je i Selene naprosto bezmocná proti nejzákeřnějšímu protivníkovi v historii série Underworld: geneticky vylepšenému superlykanovi.

Ačkoliv jsem už dlouho neviděla druhý díl a třetí snad ještě ani jednou, řekla jsem si, že je to stejně jedno a šla rovnou na čtvrtý díl Underworldu. Po jeho shlédnutí, když to porovnám s prvním dílem, je mi jasné, že dvojku ani trojku už vidět nepotřebuju. Nikdy.
Tak nedobrý film jsem už dlouho neviděla. Není zase vyloženě špatný, ale dobrý taky není. Základní myšlenka je, že se lidé dozvěděli o existenci upírů a vlkodlaků a začali je lovit. Většinu zabíjeli, ale některé zajali a zmrazili, aby je mohli zkoumat a najít lék na virus, který tyto odlišnosti způsobuje. Selene byla jednou z těch zamrazených. Spala takhle dlouhou dobu, až jí najednou někdo propustí. Nebo spíš umožní utéct. Ona předpokládá, že to byl Michael, hybrid, do kterého se zamilovala už v prvním dílu a vydá se ho hledat. Místo Michaela ale najde někoho jiného - svou dceru. Ta nebyla zmražená, ale byla vychovávaná a zkoumaná normálně, takříkajíc zaživa. Ona je totiž zvláštní - dcera upíra a hybrida. Bohužel jí i Selene chtějí zajmout lidé z ústavu, kde byly drženy i vlkodlaci. Takže začnou utíkat. Utečou do jednoho z posledních hnízd upírů, tam bojují s vlkodlaky, ale ti stejně malou unesou. Takže jde Selene pro změnu hledat svou dceru. Zpět do ústavu (mimochodem scéna ve které útočí na ústav, obzvlášť bomby ve výtahu a prostě celá ta atmosféra mi silně připomněla Matrix). Každopádně ji tam najde, protože zaměstnanci ústavu jsou vlkodlaci, a Seleninu dceru používali jako genetický materiál pro vylepšení svých schopností do supervlkodlaků. Najde tam i zmraženého Michaela. Pak je velká bitka. Selene vyhraje, dceru zachrání, prostě happyend jak vyšitej.
Příběh tedy sice nic moc ale také to není to nejhorší, co jsem kdy viděla. Problém je s naprostou nesmyslností několika částí scénáře. Co mě vyloženě nakrklo je, třeba že Selene ručním nastartováním srdce dokáže oživit  upíra, který byl pokousán vlkodlakem. Přitom bylo v prvním díle jasně řečeno, že nikdo nedokáže přežít kousnutí obou druhů, protože ty viry se prostě v těle nesnesou a hostitele zabijou. Takový problém se asi nevyřeší resuscitací, že. No očividně vyřeší. A takových věcí tam bylo víc. Nebudu je tu vyjmenovávat, ale rozčilovala jsem se u toho teda hodně. To bylo pořád: jak je tohle možný? Co kecaj? To přece nejde!
Navíc ani herecky se mi to nezdálo nic moc, hudbu si pro jistotu nevybavuju a atmosféra a triky stejné jako v předchozím díle. Takže můj verdikt? Hodně slabé ** a s Underworldem končím. Kvalita jde totiž očividně dolů, a to ani na začátku nebyla nijak valná.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)