American Beauty

21. 6. 2012

Oficiální text distributora: Na první pohled jsou Burnhamovi šťastnou rodinou, jejíž život je zalit sluncem. Pohodlný dům, auto kvalitní značky, půvabná dospívající dcera, studující na správné škole, rodiče úspěšní ve svém povolání. Nikdo se tedy nediví, že paní Burnhamová (Annette Bening) je věčně samý úsměv - alespoň na veřejnosti. Ve skutečnosti je ale všechno jinak. Obraz dokonalosti matce Carolyn a dceři Jane neustále kazí otec Lester (Kevin Spacey). Není tím ramenatým, snědým "plejbojem" a co je horší, začíná stále častěji dávat najevo, že se mu nedaří a že je nespokojen se svým životem. Dokud jen odmítá roli, kterou stovky jemu podobných odevzdaně hrají, aby měli klid, je to pro rodinu sice obtížné, ale únosné. Ještě včera nerozhodný a zakřiknutý Lester se ovšem rozhodne "krizi středního věku" řešit nečekaně radikálně. Dojde mu totiž, o co v životě jde: o splnění snů a tužeb, které člověk má. Lester už nikdy nebude ubožák!

Dokonalá rodinka. Usměvavá matka, průměrně vypadají dcera a otec, který není ničím vyjímečný, ale alespoň má dobrou práci, která platí účty. Až na to, že vůbec není tak dokonalá. Veškerá spokojenost je jen maskou pro obecenstvo a za zavřenými dveřmi je obraz trochu jiný. Všichni jsou nešťastní a domácnost funguje jen díky křehké rovnováze tichého nesouhlasu a útrpnosti. Lester se s tím ale rozhodne něco dělat. Už nechce mlčet. Hodlá se o svou nespokojenost podělit a svůj život od základů změnit. Odejde z práce, kterou nesnáší, začne posilovat, aby měl šanci u své vysněné dívky (kamarádky své dcery) a rozhodne se vrátit ke zvyku z mládí - kouření trávy, která i ten nejubožejší život činní snesitelným (údajně). Matka rodiny ale také začíná se svým životem něco dělat - touží po úspěchu a proto si najde velmi úspěšného milence, který jí ukáže nový náhled na život i nového koníčka - střelné zbraně.
Můj naprosto nejoblíbenější film, kterého se nikdy nenabažím. Skvělý pohled na zdánlivou spokojenost každé (nejen) americké rodinky, který si rozhodně nebere servítky. Dokonalý scénář, skvělé obsazení v čele s mým milovaným Kevinem Spaceym a prostě nedokážu najít jedinou věc, která by se dala tomuhle filmu vytknout. 

Několik zajímavostí z CSFD:
Slogan "...look closer", který se objevil na plakátu k filmu, objevil režisér při postprodukci na nástěnce u pracovního stolu Lestera. Dala ho tam jen tak kostymérka a Samu Mendesovi se zalíbil natolik, že ho použil.

Fotky z dětství Thory Birch jsou opravdu její a již se objevily ve filmu Vysoká hra patriotů (1992)

Scéna v autě, kdy si Kevin Spacey zpívá do písničky "American Woman", byla celá improvizací.

Mísa s chřestem, kterou hodil hlavní hrdina proti zdi měla být původně pouze upuštěna na podlahu.

Film byl zařazen na žebříček 20 nejvíce přeceňovaných filmů časopisem Premiere. - mě tedy přeceňovaný vůbec nepřijde, je skvělý, úžasný a dokonalý a nikdo si nesmí myslet opak :) Pokud jste neviděli, musíte to okamžitě napravit. A tím myslím okamžitě! :)



0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)