Magic Beyond Words: The JK Rowling Story

23. 6. 2012

(2011)

Oficiální text distributora: Tento film vypráví inspirující příběh jedné ženy, která se stala jednou z nejvlivnějších spisovatelek na světě. Sledujte její začátky, coby skromné holčičky s obrovskou fantazií, později podivínské puberťačky, nevyjímaje hlubokou bolest, kterou zažila, když ztratila svou matku, až po zrození fenoménu Harryho Pottera, když jí bylo jen něco přes dvacet. Příběh také vypráví o bouřlivém prvním manželství Rowlingové, jak se stala matkou a následném rozvodu, který ji přivedl až na společenské dno. Musela vyžít ze státní podpory a vyrovnat se s tím, že jeden vydavatel za druhým odmítal vydat její román … A nakonec fenomén jménem Harry Potter, který se stal světovým bestsellerem. Zajistil JK Rowlingové zasloužené místo v literární i kulturní historii.

Zajímavý filmeček. Rozhodně jsem se dozvěděla mnoho o J. K. Problém je v tom, že je to neautorizovaný životopis, takže nevím, jak moc tomu mohu věřit. Přesto se mi to jako film líbilo. Sledujeme Rowlingovou od jejího dětství, kdy vynikala obrovskou fantazií a stejně jako každá správná malá holka chtěla být spisovatelkou už tehdy. Potom se podíváme na její střední školu, kde jí její inteligence umožňuje snít o hodinách, což těžce nesou její hloupější spolužáci. Vidíme počátky těžké nemoci její matky, kvůli které se na nějaký čas vzdává svého snu a hledá si "praktickou" práci, protože jak její otec říkal, psaní může být její koníček, ale peníze jí to nevydělá. Po smrti matky se potom vydává do Portugalska, kde má pracovat jako učitelka angličtiny, zde se také setkává se svým manželem, který ji z počátku povzbuzuje ke psaní (sám je novinář). Postupně se ale idylka ztrácí, manželství nabývá na ošklivé reálnosti, až se Joanne rozhodne i s novorozenou dcerou uprchnout zpět do Anglie, kde se vrací ke psaní a konečně se rozhodne uskutečnit svůj sen.
Celý film je doprovázen skvělou hudbou, scénář je pěkný, obsazení sympatické, prostě není na co si stěžovat. Navíc příběh je "nenápadně" ozvláštňován jednotlivými situacemi, které měly Rowlingovou inspirovat k té které věci v knize. Například vozík se sladkostmi ve vlaku nebo kouzelnické šachy, ale spousta dalšího, čeho si třeba kolikrát všimne jen opravdu zatvrzelý milovník Harryho Pottera. Sledujeme život Rowlingové až k premiéře prvního filmu, uvidíte tedy docela realisticky popsanou snahu o vydání vlastní knihy, co všechno to obnáší, ta zklamání, kdy o vaše dílko nikdo nestojí. Skutečně to stojí za podívání, i když byste zrovna nebyli nadšenými fanoušky Rowlingové a jejích knih (což si nedokážu představit). Já hodnotím 4/5, protože (jak jsem včera vysvětlovala své mamce) je to sice pěkné, ale ani jednou mě to nerozbrečelo nebo nerozesmálo tak, aby mi tekly slzy a bolelo břicho. To je totiž podle mě známka opravdu skvělého filmu - dokáže vyvolat silné emoce :)


1 komentářů:

Margareta řekl(a)...

Jsem velkou fanynkou Harryho Pottera, takže děkuji za zajímavý tip na film. :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)