So you think you can dance

10. 7. 2012

Oficiální text distributora: Při celostátním castingu musí tanečníci zapůsobit na porotce nejprve vlastním tancem a poté choreografií. Ti, co projdou konkursem, jsou pozváni do Las Vegas, kde se spojí se špičkovými choreografy, každý ve svém jedinečném stylu.

Tohle je jeden z naprosto klasických televizních soutěžních pořadů typu Superstar, X factor, American Idol, až na to, že tahle není o všech talentech (kde stejně vždycky vyhraje zpěvák), nebo přímo o zpěvu, ale o tanci. Pro mě tedy mnohem zábavnější. Sama sice tancovat neumím, ale miluju sledování lidí skutečně talentovaných, kterých se samozřejmě v Americe najde dost a dost. 
Průběh soutěže není nic převratného - castingy po celé americe, kde vybírá tříčlená porota, podle vystoupení, které si soutěžící vybere a natrénuje sám. Potom se jede do Vegas, kde jsou nuceni učit se (někteří prvně v životě) cizí choreografii, často stylů, které v životě nedělali. Během jednoho týdne prostřídají stylů hned několik, aby to bylo fér a každý byl alespoň jednou mimo svůj element. Odsud porota vybírá finalisty do diváckých kol, podle toho, jestli tanečníci dokážou zvládnout nebo aspoň dobře napodobit všechny styly. V kolech vysílaných živě potom tancují tanečníci v párech a diváci telefonicky hlasují pro celé páry - z těch nejméně oblíbených potom každý zatancuje solo a porota rozhodne kdo vypadne. Vypadává vždy dívka i chlapec, aby nám to vycházelo do párů. Tancují vše, co si dokážete představit, jen jsem zatím teda neviděla balet. Potkáte tu hip hop, pop, klasické i latinskoamerické tance, lyrický jazz nebo třeba broadway. Partneři i styly jsou náhodně losováni z klobouku, takže se může stát, že hip hoper je nucen dělat samé klasické tance jako quick step, valčích nebo třeba paso doble (jestli se to tak píše) zatímco lyrický tanečník dělá samé lyrické choreografie. V posledních dílech už tancují dvakrát v párech a ještě každý sólo a ty choreografie, které tam potkáte jsou často opravdu skvělé. Moje nejoblíbenější z prvních dvou sérií je Benji s Donyelle v choreografii stylu Broadway.

Tahle šou je opravdu povedená, a rozhodně hodlám koukat i na další série, kterých je zatím tuším 8. Pokud vás tedy baví sledovat ostatní lidi, jak se potí a trápí a nakonec z toho vzejde skvělé taneční číslo, rozhodně neváhejte, protože So you think you can dance vám tohle všechno naservíruje ve velkém stylu (a prosím nenechte se v první sérii odradit podivnou striptérskou moderátorkou, v dalších sériích už je vyměněna). Já se tedy dívám na původní americkou verzi, ale údajně existují už po celém světě, takže pokud radši uvidíte norskou nebo třeba izraelskou, s chutí do toho :).
 

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)