Bylo nebylo #36

12. 8. 2012

Páni, psát tyhle úvodní věty je čím dál těžší. Vždycky opakuju, že je neděle a že je tudíž čas na mou pravidelnou rubriku, ale vy přeci víte, že je neděle a pokud sem chodíte pravidelně, tak už určitě netrpělivě čekáte na další Bylo nebylo. Pokud jste tu noví, stejně vám to brzy dojde, protože jste zajisté prudce inteligentní. Co tedy psát do úvodu každý týden? Zkusím na něco přijít. Tentokrát už ale máme úvod za sebou a můžeme se rovnou vrhnout na knihu tohoto týdne. Co jsem pro vás vybrala? 

Jonathan Stroud - Amulet Samarkandu

Anotace: Současný Londýn, Velká Británie. Městu i celému impériu vládnou mágové a zdroj jejich síly je v démonech, které k sobě poutají krutými zaklínadly. Když prastarého džina Bartimaea, který radil už faraonům, opět kdosi povolá, démon nevěří vlastním očím. Kouzelnický učeň Nathaniel je přece příliš mladý, aby sekýroval mocné magické bytosti. To si ten drzoun pěkně odskáče. A navíc mu nařídil, aby ukradl mocnému mágovi Simonu Lovelaceovi vzácný Amulet Samarkandu. Naprostá sebevražda, pro toho kouzelníčka i pro jeho nadpřirozeného sluhu. Bartimaeus však nemá na vybranou: musí poslechnout. Hádavý džin s dobrou vyřídilkou a ctižádostivý kluk, který touží po pomstě, se tím ovšem zapletou do mnohem větších potíží, než čekali. O Amulet Samarkandu se totiž hraje vysoká hra, v níž jsou povolenými prostředky spiknutí, vražda a magická špionáž. Londýn se hemží špehy, pod hladinou vřou zárodky vzpoury a Nathaniel s Bartimaem musí brzy bojovat o holý život. V patách mají policii, vládní agenty, příslušníky protimagického odboje a démonické hordy z celého Londýna. Podaří se jim uniknout pronásledovatelům, překazit státní převrat a zachránit sebe i stovku nejvýznamnějších členů vlády?

První věty: Teplota v místnosti prudce klesla. Závěsy pokryl led a kolem stropních světel se srážela v tlustých vrstvách námraza. Žhavicí vlákna v žárovkách se svraštěla a zmatněla, zatímco svíčky, které rašily z každého kousku rovné plochy jako trsy muchomůrek, tiše skomíraly.

Tímto vám ve zkratce a prvních třech větách představuji jednu ze svých nejoblíbenějších knižních sérií. Bartimaeovu trilogii málokdo zná, a mě to přijde jako strašná chyba, takže právě tahle kniha bude součástí příštího článku do Knih, ke kterým se vracím. To je ale ještě poměrně daleko, pro teď se tedy musíte smířit jen s prvními třemi větami a pokud vás zaujala anotace a mé žvásty, rozhodně doporučuji Bartimaeovu trilogii prozkoumat blíž.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)