Bylo nebylo #37

19. 8. 2012

Hola hola, škola volá. Ne, neděste se, ještě máte pár dní čas. Alespoň tedy ti, kteří ještě trčí na středních a základních školách, vysokoškoláci jsou na tom většinou o pár týdnů lépe. Každopádně, dneska si ještě všichni můžeme užívat prázdnin a navíc je neděle a to znamená další díl pravidelné nedělní rubriky Bylo nebylo. Tentokrát se s vámi podělím o první věty jednoho recenzního výtisku.

Deborah Lawrensonová - Lucerna v temnotě

Anotace: Moderní gotický román o lásce, tajemství a vraždě je svěžím počteníčkem, které vás přenese do malebné Provence. Hlavní hrdinka Eve potkává šarmantního, ale uzavřeného Doma ve Švýcarsku. Je to jako zásah blesku – chtějí být spolu, a tak se společně vydávají na jih Francie, do opuštěného domu obklopeného voňavými poli levandule. Oboustranné okouzlení umocňuje odloučená poloha domu a překrásná tajuplná lucerna, která ho osvětluje... Pod vlivem nádherné provensálské krajiny, opojné vůně léta se Eve cítí tak jako nikdy předtím. S přicházejícím podzimem se ochlazují dny i Domova láska... Co přinese zima?

První věty: Některé vůně zajiskří a rychle vyšumí jako třeba kůra z citrusových plodů nebo dotek máty. Jiné podivně lákají jako sirény z nepoznaných míst a připomínají volání fialek ukrytých v lese nebo kosatců po jarní přeháňce. Některé vůně uvolňují závan polozapomenutých vzpomínek.

Nelekejte se, celá kniha není jen o vůních. Zatím jsem na nějaké 70. straně a musím říct, že vypadá opravdu zajímavě. Jen mě od ní odvádí ještě zajímavější seriál. To je potom těžké, ale dneska na ní sednu a pokusím se prokousat co nejdál. Za prvé si nezaslouží být takhle opomíjena a za druhé by mi v pondělí nebo v úterý měly přijít další recenzní výtisky, tou dobou už bych tenhle chtěla mít přečtený. Nerada nechávám recenzáky dlouho čekat.

A jen tak na okraj: víte vůbec, co je to gotický román? Teta wiki říká, že gotický román je vlastně předchůdce hororu, který vznikl v 18. století v Anglii a rychle se rozšířil, protože čtenáře té doby už unavovaly věčné knihy poezie a romány v dopisech. Gotický román tradičně zahrnuje děs, tajemno, nadpřirozené jevy (duchy, strašidla, kouzla), kletby, šílenství, lásku nevinné dívky a udatného rytíře, zřícené kláštery atd. Musím ještě připomenout, že původně gotický román většinou vycházel z děsivých představ o středověku, do kterých autor zasadil hrdinský rytířský příběh a notnou dávku strachu o hlavní hrdiny - tedy rytíře a nevinnou pannu. Recept na úspěch zaručený. Lucerna v temnotě je zmodernizovaná verze právě takového gotického románu.

2 komentářů:

Anjet řekl(a)...

Zní to dobře. Podívám se po ní. :)

Ohana řekl(a)...

Dneska jsem se prokousala až do poloviny a zatím můžu vážně jen doporučit..jestli to nezkazí konec nějak totálně, vyšplhá se v hodnocení docela vysoko

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)