Temné vize: Odhalení - L. J. Smith

25. 8. 2012

Anotace: Schopnosti, které přesahují lidské chápání! Kaitlyn má nezvyklé oči a jasnovidecké schopnosti. Žije s pověstí čarodějky. Pozvání do institutu nadaných pro ni znamená naději na nový život. Všichni se však brzy dozví pravdu o experimentu, který ohrožuje jejich zdravý rozum a životy… 

Na úvod recenze bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím.

Kaitlyn je jasnovidka. Dokáže zachytit budoucnost pomocí vlastních kreseb. Bohužel ale neví kdy, kde a co přesně se stane, má jen ten jediný výřez skutečnosti. Zdá se, že je tahle vlastnost naprosto zbytečná a navíc jí vysloužila nehezkou pověst čarodějky po celém malém městečku, kde žije se svým otcem. Jediné, po čem touží je dostat se odsud pryč a začít někde nanovo. Taková příležitost se jí naskytne dřív, než by čekala, když ji tajemná návštěvnice ve škole pozve do Institutu, ve kterém by mohla své schopnosti svobodně rozvíjet a nemusela by kvůli nim být terčem pomluv. Kaitlyn samozřejmě takovou příležitost přijme a brzy se v Institutu setkává se čtyřmi podobně nadanými lidmi. První z nich je Anna, mladá indiánka, která dokáže komunikovat se zvířaty - přimět je dělat, co ona chce. Dalším je Lewis, vládnoucí schopností telekineze (pohybování předměty pouze myslí). Seznamuje se také s Robem, který dokáže přenášet pozitivní energii a pomocí ní léčit a nakonec je tu Gabriel. Gabriel je telepat, dokáže s lidmi komunikovat jen pomocí své mysli, ale tahle schopnost přichází i se stinnou stránkou - Gabrielova mysl je často příliš silná, přemůže mysl člověka, se kterým se spojil a Gabriel nechtěně vysává jeho životní energii, dokud nic nezbyde. Všech pět má v Insitutu po dalších 12 měsíců své schopnosti poznávat, naučit se je ovládat a hlavně žít bez obav z odsouzení. Postupně se ale ukazuje, že lidé z Institutu před svými testovacími subjekty něco tají. Podaří se pětici hrdinů tajemství odhalit?
Odhalení je poměrně zajímavá kniha. Myšlenka možnosti různých "psychických" schopností sice není nic nového, ale je zde zpracovaná velice hezky. Líbilo se mi třeba, že Kaytlin nevidí přesně co se kde stane, její předpovědi se uskutečňují pomocí kreseb, které jsou často velice nejasné. Přesto ale mám několik výhrad. Tou asi největší je ta, že ačkoliv je kniha čtivá, nějak se mi nepodařilo pořádně se vžít do jednotlivých postav. Kaytlin mi přišla neskutečně naivní a její chování bylo často trochu přehnané, Rob mě neskutečně rozčiloval a celý jejich vztah byl podivný. V podstatě mezi nimi vůbec nic není, jen Kaytlin se občas zmíní, že ho strašně miluje a na posledních deseti stránkách si i on uvědomí, že bez ní nemůže být, že jsou si předurčeni a hotovo, láska jako trám. Bylo to takové zvláštní. Žádný postupný vývoj, prostě najednou bum a oba si uvědomí, že jsou součástí toho druhého. Jakože cože? Anna a Lewis byli vlastně celou dobu jen na pozadí, takže k nim nemám moc co říct. Ostatní postavy se také vždy jen vyskytly, odvedly svou práci a zase zmizely. Jediný zajímavý byl pro mě Gabriel. Jeho postava měla aspoň lehce načrtnutou hloubku, nějakou tu promyšlenou minulost, víc vrstev osobnosti. A i když se jednalo o přímo šablonového badboye, jeho postava jednoznačně zachraňovala celé Odhalení. Právě kvůli němu jsem otáčela jednu stránku za druhou. Naprostým hřebíčkem do rakve pak byla prupovídka na poslední straně - nevím, co se bude dít, ale kamkoliv půjdeme, budeme tam spolu.
Z celkového pohledu tedy nemůžu říct, že by bylo Odhalení vyloženě špatné, nějaké světlé stránky by se rozhodně našly.  Dohromady se všemi negativy bych to viděla na docela příjemnou průměrnou knížečku. Jednou si rozhodně přečtu i další díl, ale na druhou stranu na to nebudu nijak chvátat.


Na závěr chci ještě pochválit Fragment za povedenou obálku, protože ve srovnání s některými edicemi nám ve světě tentokrát opravdu mají co závidět.


2 komentářů:

Myanmar řekl(a)...

Tak ty zahraniční verze jsou otřesný :/ Jinak knihu jsem ještě nečetla, protože mě odrazuje jméno autorky, nicméně prý to není tak zlé jak si já myslím :) A možná bych si mohla po dlouhé době přečíst něco o "badboyovi" .)

Ohana řekl(a)...

Tak pokud hledáš správného badboye, rozhodně roporučuji Odhalení - ten je totiž přímo ukázkovej :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)