Van Helsing

21. 8. 2012

Oficiální text distributora: Hluboko v karpatských horách se nachází mýtická a záhadná Transylvánie. Svět, kde zlo je všudypřítomné, kde nebezpečí vychází se západem slunce a příšery nabývají podoby nejhrůznějších nočních můr. Režisér Sommers, který oživil klasické monstrum ve filmech Mumie a Mumie se vrací, přivedl do nového projektu celou plejádu tradičních přízraků - Frankensteinovo monstrum, Draculu, Vlkodlaka - a staví proti ní osamělého bojovníka na straně dobra - Van Helsinga. Tento legendární lovec přízraků (Hugh Jackman) přijíždí na pokyn tajného spolku do Transylvánie, aby přemohl krvežíznivého svůdníka. V boji proti hraběti Draculovi (Richard Roxburgh) se staví po bok nehrožené Anně Valerious (Kate Beckinsale) a zbavuje její rodinu po generace trvající kletby.

Van Helsing je jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Nedokážu ani spočítat, kolikrát jsem ho už viděla. Proto naprosto nechápu, že třeba na CSFD má jenom 61% a vůbec není uctíván tak, jak by si zasloužil. Řekněme si něco k příběhu. Van Helsing je součástí tajné organizace, která chrání smrtelníky před stvůrami a monstry. Většina lidí o jejich existenci ani neví. Lovci jako Van Helsing jezdí po světě a snaží se stvůry buď zajmout, aby mohly být proměněny zpět v lidi, kterými byli dříve, nebo zabít. My se s ním setkáváme v Paříži, kde se snaží zajmout pana Hyda. Potom je poslán do Transylvánie, kde Drákula a jeho nevěsty terorizují místní obyvatelstvo. Navíc šlechtická rodina, která tuto oblast spravuje, je zavázána ke zničení Drákuly. Pokud se jim to nepodaří, nedojde ani jedna duše tohoto dlouhého rodu pokoje. Kvůli zdlouhavým bojům už z celého rodu zbývají pouze dva členové - princ Velkan a princezna Anna. Van Helsing se sem tedy vydává, aby Drákulu zabil. Není to ale tak jednoduché, jak se zdálo. Tradiční prostředky, kterými jsou upíři běžně zastrašování a zabíjeni, na Drákulu nefungují a Van Helsing tedy musí odhalit jeho tajemství a zabít ho, než se Drákulovým nevěstám podaří zbavit se Anny. 
Vím, že to takhle zní poněkud zamotaně, ale věřte mi, příběh je to skvělý, scénář je skvělý, obsazení skvělé, zpracování filmu skvělé. Opravdu, já prostě nechápu, jak se tenhle film může někomu nelíbit. Uživatelé CSFD si většinou stěžují na přeplácanost a nelogičnost. Ale zabití Drákuly mi přijde jako naprosto nezbytná věc, obzvlášť, když se snaží se svými nevěstami stvořit netopíří miminka. To je samozřejmě nemožné, protože on i nevěsty jsou mrtví a nemohou tedy stvořit život - proto potřebují využít Frankensteinovo monstrum, jediný uměle vytvořený život na světě. Sám Drákula na špinavou práci přes den využívá Vlkodlaky a pan Hyde byl na začátku jen pro ilustraci toho, co Van Helsing dělá. Přijde mi tedy, že všechna monstra jsou ve filmu opodstatněná a celé vyprávění má svou logiku. Navíc ten soundtrack. Něco tak skvělého jsem ve filmu už dlouho nepotkala. Vzhledem k vysokému rozpočtu je navíc film plný úžasných efektů a prostě já jsem celkově naprosto spokojená. Zdá se ale, že Van Helsing je zase jedno dílko, které buď milujete, nebo nesnášíte. Někoho to prostě nechytne, já jsem se zamilovala hned u první černobílé scény. Ale nebojte se, zbytek filmu je barevný, vysvětlení téhle scény jsem našla v zajímavostech, takže se tu o něj s vámi podělím a přihodím pár dalších:

Úvodní sekvence jsou záběr po záběru totožné se scénami z filmu Frankenstein (1931). Laboratoře Dr. Frankensteina byly vybaveny antikvariátními pomůckami, které produkce nakoupila na eBay.

Frankensteinovo monstrum a pana Hyda hraje stejný herec.

Film točen také v Praze na Kampě a kostelu sv.Mikuláše.

Filmová Budapešť je ve skutečnosti točila v Praze. Ve scéně pod mostem, když hlavní postavy hovoří s jednou z Draculových nevěst, se jedná o Karlův most a v pozadí lze spatřit Národní divadlo.
Části filmu, odehrávající se na Drákulově hradě, se natáčely na hradě Pernštejn.

Kostel svatého Mikuláše, kde se odehrávají scény z bálu, musel být kvůli natáčení odsvěcen a po jeho skončení byl vysvěcen znovu. 

Stephen Sommers nechal všechny herce hrající v bálové scéně trénovat tanec několik hodin denně.

Scéna, ve které se bratr Anny, lezoucí po zdi, změní ve vlkodlaka, se natáčela v táborském husitském muzeu. Jízda kočáru v lese se točila nedaleko Tábora, v přilehlé Dlouhé Lhotě, ve které měli filmaři malé stanoviště pro členy štábu. 

- ano, pochopili jste správně, Van Helsing se točil v Čechách a potkáte tam v maličkém štěku třeba i Danu Morávkovou. Teď ještě trailer, ať víte, na co se těšit:

Pokud tenhle film neznáte, rozhodně doporučuji to okamžitě napravit. A pokud ho znáte, líbil se vám? Podělte se o své hodnocení. Mé je předpokládám úplně jasné:

3 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

och Hugh Jackman 8P milujem toho chlapa aj tento film 8)

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

Miluju tento film!! Řadí se mezi mé nejoblíbenější!! :)

Ohana řekl(a)...

Jsem ráda, že tenhle film znáte, z mého okolí ho nezná vůbec nikdo a nikdo nemiluje Hugha tak moc jako já :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)