Casanova

13. 10. 2012

Oficiální text distributora: Píše se rok 1798 a na pochmurném zámku, daleko od jeho milovaných Benátek, se pomalu chýlí ke konci život jednoho z nejslavnějších mužů osmnáctého století. Muže, který procestoval celou Evropu, který se jednu chvíli topil v bohatství a stýkal s nejvlivnějšími lidmi své doby, aby to vše dokázal v mžiku zahodit a proměnit se v psance, chudšího než kostelní myš. Dobrodruha, který byl snad vším: houslistou, knězem, hráčem, vězněm, spisovatelem... Ale především a zejména milovníkem, svůdníkem, jemuž žádná žena neodolala. Jenže to všechno už je dávno, dávno pryč. Všechny, které znal a miloval, si už Bůh povolal k sobě, jediné, co mu ještě zbylo, jsou vzpomínky. Vzpomínky, které klade na papír ani ne tak v naději, že je bude někdo číst, jako spíš sám pro sebe, aby alespoň na chvíli, v duchu, unikl z nepříliš přátelského prostředí do jiného, vlídnějšího světa.

 Jeden z mých nejoblíbenějších romantických filmů. Asi si říkáte: Casanova a romantický? Ale je tomu skutečně tak. Tahle adaptace jeho života totiž vypráví o lásce. Takové, která nepomíjí, ani když veškeré okolnosti nejsou nakloněny šťastnému konci. Začínáme Casanovovým dětstvím až k pubertě kdy poprvé objevil sex a pokračujeme celým jeho dospělým životem. Ve skutečnosti se totiž jedná o vzpomínky umírajícího muže, který svá dobrodružství ještě naposledy vypráví mladé služtičce na zámku, na kterém sám pracuje jako knihovník. Povídá jí o každé eskapádě, o každé ženě, o každém povolání, které zkusil a také o každém jeho vzestupu a pádu, co se týče financí. Jako červená nit se celým příběhem táhne Henriette. Dívka, do které se Casanova zamiloval na první pohled a od té doby na ni nedokázal přestat myslet. I ona by měla zájem, ale v té době už je zasnoubená s bohatým a vlivným Grimanim, který jí i jejím budoucím dětem dokáže poskytnout bezpečí a jistotu. I když ho vlastně nemiluje, tohohle se odmítá vzdát. A tak jsou oba odsouzeni k neštěstí. Casanova se neustále snaží dostat na takovou úroveň, aby si Henriettu zasloužil a ona mu neustále uniká. Nebudu prozrazovat, jestli se dočkáme šťastného konce, ale naděje přeci umírá poslední, ne?
Tenhle film je jednoduše dokonalý. Je šílený a krásný, groteskní a smutný. Ze začátku jsem nechápala, proč je tak málo známý, ale při jeho hledání a shánění mi to došlo - v roce 2005 vyšly dva filmy, oba s názvem Casanova. Jeden Hollywoodský s Heathem Ledgerem a druhý od BBC s Davidem Tennantem. Hádejte, který v masové oblíbenosti kraluje. Ale právě proto, že se jedná o klasický britský film tu nenajdete žádná trapná klišé, žádné donekonečna přehrávané citové výlevy. Jen skvělé herecké výkony, dokonale vyvážený scénář a neobvyklé provedení, které dodá celku schopnost okouzlit i toho největšího cynika. Nejradši bych vám ukázala trailer, ale bohužel jsem nenašla žádný, který by dokázal vhodně reprezentovat, musíte mi tedy věřit. Tenhle film stojí za podívání. Protože když ho jednou uvidíte, už na něj nikdy nezapomenete. Dostane se vám pod kůži a vy při každém dalším sledování vždy budete netrpělivě čekat, jak milostný příběh Casanovy a Henriette dopadne. Takový romantický film bez romantiky.
Vážně, nevím jak lépe bych to popsala. Prostě se podívejte na Casanovu (toho s Davidem Tennantem v hlavní roli) a zažijete něco úžasného.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)