Posuď knihu podle obalu #13

9. 2. 2013


Tohle meme je dobře známé, takže předpokládám, že nemusím vysvětlovat o co jde a vděčíme za něj Syki z Knižního doupěte.

David Nichols - Jeden den

Anotace: "Přátelství je někdy míň než láska"
Představte si, že někdy během střední školy potkáte člověka, který vám tak přiroste k srdci, že už ho nikdy nedostanete z hlavy. Chodit spolu ale nezačnete. Přesně to je případ Dextera a Emmy, kteří jsou přátelé už dvacet let - od osmaosmdesátého se setkávají vždy po roce. Je samozřejmě jen otázka času - i když nepřiměřeně dlouhého - než se z takového vztahu vyklube něco víc, než jen návštěva muzea a výroční večeře.
Úspěšný román ze současné Anglie vypráví příběh o tom, že skutečné přátelství mezi mužem a ženou není možné, a musí buď skončit, anebo se proměnit v něco jiného, a také o tom, že si ty nejzákladnější věci uvědomíme, až když je pozdě. Vtipně napsaný příběh, ale skrývá nejen úsměvné a citlivě napsané sondy do lidských citů. Vztah, který přešel od náhodné známosti na jednu noc po věrné i nevěrné přátelství až k hluboké lásce a krátkému manželství jakoby mimochodem pod komickým nátěrem ukazuje změny zvyků, mravů a politiky v Británii posledních dvaceti let. Hlavním tématem příběhu se více než klasická "lovestory" stávají pocity osamělosti a hloubka rozporu mezi mladickou nesmiřitelností a kompromisy, které jsme nakonec schopni tolerovat.

Můj názor:  Tahle obálka je nádherná! Miluju siluety! Tyhle sice nejsou nic moc extra, ale krásně vypráví o tom, o čem kniha je. Mezi to jen nápaditě provedený zázev knihy a jednoduchým fontem ve výrazné barvě motto a jméno autora a hotovo. Skvělá obálka a přitom tak jednoduchá. Navíc je strašně příjemná i na dotek a naživo má i mnohem lepší, výraznější barvy (zvlášť to pozadí je mnohem žlutější a celkově to tedy působí líp). Jen to "brilantní britský bestesler" si mohli odpustit. Tyhle nápisy upozorňující na prodejnost přece nezpůsobí, že bude ještě větší. Pokud tu knihu neznáte, tak tenhle malý nápis vás na ni stejně neupozorní a pokud ji neznáte, tak vám to o ní nic podstatného neřekne (nekoupíte si přece knížku jen proto, že ji kupují jiní lidé). Jinak je ale ta obálka naprosto skvělá. A opět pro srovnání filmová obálka:




 Není sice nejhorší, líbí se mi ty barvy, do kterých je laděna, ale na tu původní prostě nemá. Souhlas? Nebo se vám snad zářivě oranžové siluety nepozdávají? Podělte se o názor v komentářích.


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)