Labyrintem smrti - Ariana Franklinová

11. 7. 2013

Anotace: Vykladačka smrti se stal bestsellerem, a tak neudivuje, že se na pultech knihkupectví objevuje další detektivní příběh s hlavní hrdinkou Adélií. Dokázala rozřešit hrůzný případ vraždění dětí, a tak jí král Jindřich II. zabránil vrátit se zpět na Sicílii, neboť si chce ponechat mimořádně schopnou vyšetřovatelku ve svých službách. A tak Adélie znovu dostává příležitost prokázat svůj neobyčejný talent. Je totiž otrávena králova milenka Rosamunda. Hlavní podezření padá na královnu, Eleonoru Akvitánskou. Adélie je povolána biskupem Rowleym, aby se pokusila prokázat královninu nevinu. Ještě nikdy se neocitla ve větším ohrožení. Vrah se pohybuje na svobodě a královna má za sebou celou armádu příznivců, kteří jsou odhodláni bojovat proti Jindřichovi. Ledový zimní vítr a kruté mrazy Adélii pátrání nijak neulehčují. Musí se prodrat nejen složitým labyrintem obklopujícím Rosamundinu věž, ale také rozluštit záhadu mrtvé a zmrzlé ženy, která se nachází uvnitř...

 Adélie se tentokrát zamíchá do pořádně vysoké politiky. Je zavražděna králova milenka a podezření samozřejmě padá na královnu. Rowley jménem krále požádá Adélii, aby vraždu vyšetřila a dokázala královninu nevinu ještě před návratem krále do země, jinak by mohla vypuknout občanská válka. Situace se ale zvrtne a Adélie zůstává sama jen s Mansurem a Gyltou uzavřena s královninými spojenci v uzavřeném areálu kláštera. Odchod znemožňují nejen žoldáci, ale také krutá zima a obrovské závěje. Jak dokáže Adélie vypátrat vraha, když je všude tolik slídivých očí, aniž by se sama dostala do nebezpečí? A je možné, aby vražda královy milenky souvisela s vraždou děvečky a neznámého muže před klášterem? Nebo se jedná jen o náhodu? 
Kolik superlativů může člověk použít v jedné recenzi, aniž by začal být nudný? Jak se mi líbil první díl, tak tenhle byl snad ještě lepší. Víc jsem se smála, byla tam nějaká romantika, napětí i opravdu dobré hlášky. Prostě všechno, co si od knihy můžu přát. Adélie tentokrát čelí opravdu vychytralému vrahovi, takže uhodnout, kdo je vrahem a kdo si vraždu objednal je prakticky nemožné. Alespoň mě se to tedy nepovedlo a to je přesně to, co se mi na Arianiných knihách líbí. Naprosto netuším, kam se příběh posune dál.
Ariana se opravdu snad ještě zlepšila (jestli je to vůbec možné). Postavy se staly mými přáteli a příběh mi ožíval přímo před očima. Taky jsem se valnou část čtení choulila pod dekou, i když na mě rodiče koukali jako na blázna. Jenomže když čtete o tuhých mrazech a závějích vyšších než je člověk, prostě vám to nedá a začne vám být zima taky. Celkově zase jednou úžasná knížka, kterou bych neváhala nazvat přímo geniální. Tak a teď ty superlativy: skvělé, úžasné, geniální, suprové, nejvtipnější romantická akční detektivka, kterou jsem za celý život četla. A navíc Adélie vše bere tak strašně pragmaticky a je to psané tak opravdově a bez upejpání, že Arianině stylu prostě neodoláte. Jen nedoporučuju příznivcům naší církve svaté. Adélie si totiž o křesťanství a hlavně o přístupu církve k němu myslí svoje a rozhodně nešetří peprnými slůvky. A víte co? Mě se to líbí, protože upřímnosti není nikdy dost (a vždycky se můžeme schovat za to, že se jedná pouze o pohled na středověkou církev, ne?).. Takže celkově, opět naprostá spokojenost a mé hodnocení to rozhodně dokazuje:

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)