Deklarace smrti - Gemma Malley

31. 10. 2013

Anotace: Velká Británie, rok 2140. Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - každý obyvatel může mít jen jedno dítě... Kdo zákony poruší, bude potrestán. Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za "Přebytečnou". Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?

Na úvod recenze bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím.
V roce 2140 lidé nemusí stárnout, pokud nechtějí. Netrpí nemocemi a neumírají. To je sice skvělá zpráva, pokud chcete žít navěky v neměnném světě, ale pokud chcete děti? Máte smůlu. Jediný způsob jak mít dítě legálně, je vzdát se vlastního života. Annini rodiče se to rozhodli risknout, jenomže risk se jim nevyplatil. Anna byla rodičům zabavena a poslána do centra pro "přebytečné" na převýchovu, aby se naučila být tzv. užitečnou osobou a mohla jít pracovat k vyvoleným jako služka. Anna prošla převýchovou na jedničku, byla se svým osudem smířená, dokonce jí dělalo radost, že bude moct odčinit hřích svých rodičů. Alespoň do chvíle, než se v domově přebytečných objevil nováček. Nováček, který tvrdí, že žil Venku. Dokonce prý zná Anniny rodiče. Je to ale vůbec možné? A mohla by přebytečná Anna změnit svůj osud?
Deklarace smrti není špatná kniha. Nápad je to rozhodně dobrý. Člověka maličko děsí, že podobný osud by nás vážně mohl jednou potkat. Přelidnění je přeci vážný problém už dnes. Příběh se mi tedy líbil, i když byl jeho postup často dost průhledný. Člověk už na začátku vytušil, co se bude dít dál. Postavy také nebyly špatné. Nebyly sice nic světoborného, ale splnily svůj účel. Mohli jste hrdinům fandit a padouchy zatracovat. Co se mi ale moc nelíbilo, byl autorčin styl.
Deklarace smrti mohla být tak dobrá knížka, pokud by autorčino psaní mělo nějaký šmrnc. A vůbec to není tak, že by ta kniha byla vyloženě špatná nebo nudná. To vůbec ne. Jen jí prostě něco chybělo. Nějak jsem se do příběhu nedokázala zažrat a nakonec mi bylo vlastně úplně jedno, co se s hlavními hrdiny stane. Nejvíc se mi asi líbil ten začátek, kdy jsme mohli poznávat řád domova přebytečných. To bylo opravdu zajímavé a maličko to připomínalo příběhy o internátních školách, které musí každý prostě milovat. Jenomže potom tam přišel Peter a všechno zkazil. Celkově to teda nebylo příšerné, ale na druhou stranu trhák z toho asi nikdy nebude. Možná bych knihu doporučila mladším čtenářům, kteří většinou nebývají tak kritičtí k formální stránce věci.

4 komentářů:

Jenny Tenshi řekl(a)...

Podľa obsahu to znie skvelo. Určite by som si ju v budúcnosť prečítala i keď tebe tam možno niečo chýbalo ale zasa každý človek berie tú istú knihu inak.
Ináč.... Ja viem že je to troška drzé ale na blogoch sa rozširuje otázkový mor. A mňa tiež pohltil. Pretože tvoj blog mám rada ( i keď často nekomentujem) tak som ta zaradila do neho. Ak sa nechceš zúčastniť tak nemusíš: http://earth-of-angels.blog.cz/1310/liebster-blog-award#

Anonymní řekl(a)...

Tak nápad je to určitě velmi dobrý, dala by se na tom vypracovat skvělá sci-fi kniha. Ale asi by mě to přešlo v okamžik, kdy by přišel onen nováček. :D Víc bych si ráda přečetla život obyčejného přebytečného než další vyvolenou rebelku, která změní svůj osud. :) Takových je teď všude dost. :/
To, že spisovatelé už moc nepřepisují, je vidět skoro všude. Alespoň u těch reklamami prosazovaných knih. Zpracování a volba slov jsou občas k pláči, protože bývají tím jediným, co knihu zkazí (alespoň v mých očích).
Obálku to má skvělou. :D
Děkuji za recenzi. :) Ty Tvé mi vždy pomohou utřídit si, jestli si knihu mám pořídit (i když občas se projeví můj zvláštní vkus a pořídím si ty, které se Ti líbily méně :D)

Maggie řekl(a)...

Knížku už mám nějakou chvíli doma a těším se až se k ní dostanu :) I když se jí bojím, ale ten nápad je opravdu skvělý! :)

Christie (Neliss) řekl(a)...

S tými mladšími čitateľmi asi budeš mať pravdu, knihu som čítala nejakých pár rokov dozadu a bavila ma.:D

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)