Nonstop knihkupectví pana Penumbry - Robin Sloan

28. 1. 2014

Anotace: Do knihkupectví pana Penumbry v San Francisku nastoupí na noční směny nový prodavač Clay Jannon, webdesigner, který přišel o předchozí místo kvůli ekonomické krizi. Zákazníků není mnoho a do obchodu se vracejí stále titíž - ale vlastně si nikdy nic nekoupí. Místo toho si půjčují obskurní svazky ze zadních koutů obchodu a hlásí se k členství v jakémsi tajemném klubu pana Penumbry. Zdá se, že knihkupectví je jen zástěrkou něčeho většího.

Na úvod recenze bych chtěla poděkovat internetovému obchodu Arara.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím.

Clay má problém. Je nezaměstnaný a za žádnou cenu nemůže najít práci ve svém oboru. Naštěstí při jedné náhodné procházce narazí na knihkupectví pana Penumbry, který hledá nového prodavače na noční směnu. Clay tuhle práci vděčně přijme a přitom vůbec netuší, jak moc změní jeho život. Noční směna je většinou nudná. Chodí málo zákazníků a ti, kteří chodí pravidelně, si stejně nic nekoupí. Namísto toho vždy předloží malou kartičku a požádají o zapůjčení jedné z knih z tzv. zadního inventáře. Clay si zadního inventáře nesmí všímat, vlastně se do knih nemá ani podívat. Jen je pečlivě zabalí a předá zákazníkovi. Zbytek noci pak může strávit pečlivým zapisováním každého detailu o této transakci, na který si vzpomene. Takový zákaz samozřejmě nevydrží dlouho. Clay podlehne své zvědavosti a sám netuší, jak stará tajemství může odkrýt. Co se v podivných knihách skrývá? A po čem členové exkluzivního klubu pátrají?
Nonstop knihkupectví pana Penumbry je jednoduše úžasná knížka. Nic podobného jsem nikdy nečetla. Je vážná, je vtipná, je tajuplná, ale hlavně je o knihách a počítačích a o podivínech, kteří knihy nadevše milují a počítačům pro jistotu nevěří. Je o tajných společnostech, o stovky let starých tajemstvích a o překvapivě jednoduchých odpovědích. Je o touze vyřešit záhadu navzdory všem okolnostem. Jak se do ní jednou začtete, nebudete schopní ji odložit. Budete potřebovat zjistit, co se v knihkupectví pana Penumbry děje a budete to potřebovat zjistit hned, i za cenu černých kruhů pod očima. Nonstop knihkupectví by mělo mít na obálce varování: Neotevírat, dokud si nezařídíte dovolenou. Robin Sloan mě totiž po dlouhé době přinutil porušit mou vlastní večerku, a to už je co říct. 
Abych to tedy shrnula, tahle knížka je opravdu čtivá. Postavy jsou skvělé, naprosto uvěřitelné, a pokud si nezamilujete pana Penumbru už při první zmínce o něm, je s vámi něco těžce v nepořádku. Při vývoji příběhu jsem nestačila zírat, ale co mě naprosto dostalo, byl ten konec. Jak prosté, řekl by Sherlock Holmes. Skutečně, jak prosté. Nonstop knihkupectví ale nepotřebuje mojí chválu, abyste si ho koupili. Vždyť který čtenář po takové knížce neskočí? Stačí vidět ten název, tu obálku, přečíst si anotaci, a pokud knihy milujete tak jako já, prostě jí budete muset mít. Já můžu jen dodat: jděte do ní, rozhodně za to stojí.  

Nonstop knihkupectví pana Penumbry si můžete koupit zde.  

4 komentářů:

Bastera řekl(a)...

Tak Ti pěkně děkuji, že moje peněženka zase zchudne, ale o této knize slýchám už delší dobu a teď jsi mě definitivně přesvědčila! A ta obálka je skvělá!

Jana CM řekl(a)...

Slyším o knize už podruhé a stejně jako Bastera ti teda "pěkně děkuju", připisuju na seznam a těším se na knihu :-)

Ohana řekl(a)...

Holky, není vůbec zač :D

Unknown řekl(a)...

Já četl Nonstop knihkupectví pana Penumbry dva dny a toho času rozhodně nelituji.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)