Náklonnost - Sarah Waters

6. 3. 2014

Anotace: Román populární autorky (např. Zlodějka nebo Špičkou jazyka) z prostředí viktoriánského Londýna a jeho ženských věznic.
Margaret Priorová, mladá dáma z lepší společnosti, má před sebou ušlechtilý úkol. Coby dobročinná návštěvnice bude docházet do Millbanku, nejponuřejší ženské věznice v Londýně, a stýkat se s tamními trestankyněmi. Skeptická a nešťastná Margaret, zotavující se z pokusu o sebevraždu, vidí v ženách z Millbanku jen prosté ubožačky, dokud se neseznámí se Selinou Dawesovou. Mladá spiritistka, odsouzená za podvod při seanci, přitahuje Margaret od prvního okamžiku a díky ní se nechá stále hlouběji zatahovat do světa duchů a zjevení, otisků nehmotných dlaní a nevysvětlitelných úkazů.

Margaret Priorová je mladá dáma z lepší společnosti. Dáma lehce vyšinutá, vzhledem k tomu, že se nedávno pokusila o sebevraždu. Přesto se v rámci své dobročinnosti (a znuděnosti) rozhodně docházet do ženské části věznice Millbank, aby navštěvovala ženy v celách a trochu je zkulturňovala. Ze začátku je z vězeňského prostředí celá nesvá, ale rychle si zvyká, a když se seznámí se Selenou, mladou spiritistkou, dokonce se začne do vězení těšit. Selena je totiž médium a ukazuje Margaret tajuplný svět duchů. Posílá jí domů po duchách malé dárky, ví o ní věci, které nikdo nemá vědět a dokonce jí svádí na velice hříšnou cestu. Chce s pomocí duchů uprchnout a odjet s Margaret do Itálie, kde by mohly žít jako žena a žena. Může se jí to ale povést? Jsou duchové skuteční? Je Selena pravým médiem?
Stejně jako ostatní knihy, které jsem od Sarah četla, je i tahle úplně jiná. Jsou tu ale témata, která se opakují. Duchové, lesbická láska, ženská emancipace a samozřejmě psychické problémy. I když kromě duchů jsou ostatní jen lehce nakousnutá, ale nijak extra rozvíjená nejsou. Asi je to dobře. Nerada bych, aby se Náklonnost zvrhla v lesbické vězeňské porno. To se do důstojných ulic viktoriánského Londýna rozhodně nehodí.
Jak pořád opakuju, Sarah Watersová je skvělá spisovatelka. Opět je v knize několik zvratů, a až do poslední chvíle si nemůžete být jistí, co je pravda a co ne. Čemu věřit. Takové knihy já jednoduše miluju, protože proč bych měla číst knihu, u které už od prvních stránek vím, jak to dopadne, když můžu číst něco takhle tajuplného?
Opět opravdu čtivě podané, i když to rozhodně není kniha, kterou byste nemohli odložit. Není nijak extra vtipná nebo romantická, ale i tak je jednoduše úžasná. Je to prostě úplně jiný styl, než na jaký je člověk v dnešní době zvyklý. A navíc to grafické zpracování. To je prostě pohádka. Zajděte se podívat do kamenného knihkupectví a zalistujte Náklonností. Jsem si jistá, že neodoláte a budete jí muset mít. Já sama jsem ráda, že jí můžu zapojit do své sbírky a co nejdřív poběžím pro poslední knihu od téhle autorky, kterou jsem ještě nečetla. Je to jako s pokémony. Sesbírej je všechny!


5 komentářů:

Jana CM řekl(a)...

Moc pěkná recenze. Četla jsem Zlodějku a sedí na ni všechna uvedená chvála, takže bych si klidně přečetla i tohle, ale na druhou stranu mi trochu vadí opakující se téma lesbické lásky (ve Zlodějce mi to přišlo až moc přitažené, naopak taková Aimee a Jaguar se mi libílo moc)... No, podívám se po tom v knihovně, díky za připomenutí :-)

Owlie řekl(a)...

Tak tohle, tohle se mi hodně líbí! :) jak knížka, tak tvá recenze :)

Karin Schecter řekl(a)...

Náklonnost jsem četla prakticky hned, jak u nás vyšla a byla jsem z ní nadšená. I když je fakt, že má první místa na žebříčku knih Sarah Waters stále ještě zaplňují Zlodějka a Malý vetřelec :)
Už jsem od ní četla všechny knihy a letos by jí po dlouhé době měla vyjít další, tak jsem zvědavá, co to bude tentokrát.

Ohana řekl(a)...

Owlie: děkuju :)

Karin: ona vyjde další? Tak to už se nemůžu dočkat :) ( i když mě pořád do sbírky chybí Noční hlídka)

Karin Schecter řekl(a)...

"The Paying Guests" a měla by vyjít na začátku září, pokud si to dobře pamatuju... Četla jsem to v novinkách na jejích oficiálních stránkách, takže by to měla být důvěryhodná informace :))
P.S.: Já nemám doma Noční hlídku a Malého vetřelce, obojí jsem četla z knihovny, ale koupit si je plánuju i tak :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)