Honba za Hemingwayem - Diane Gilbert Madsen

23. 10. 2014

Anotace: Kufřík s částí Hemingwayova díla zmizel už za autorova mládí a již nikdy se neobjevil. Nebo ano? Profesor David Barnes si to rozhodně myslí a má proč. Poštou mu totiž přišel balík s rukopisy, které vypadají jako pravé. Chystá se dražba, jenže ještě dřív dojde k vraždě.
Svérázná vyšetřovatelka pojistných událostí DD McGilová má ovšem neuvěřitelnou smůlu. Skutečnost, že David byl jejím milencem, ji nejen katapultuje rovnou do víru událostí, ale udělá z ní i hlavní podezřelou. To by ovšem nesměla být DD se svými netradičními metodami, aby si neporadila jak s policisty, tak se skutečným pachatelem.


Mnoho lidí se je pokoušelo najít, ale když se ztracené Hemingwayovy rukopisy po letech ukáží, přinesou spíš smůlu každému, kdo s jejich nalezením má něco i jen vzdáleně společného. David, odborník na Hemingwaye, který je dostal poštou a chtěl je obratem vydražit, je zavražděn a DD, která je měla prozkoumat a ověřit jejich pravost pro pojišťovnu, je náhle hlavní podezřelá. Když navíc začne mrtvol přibývat a DD se sama několikrát ocitne ve smrtelném nebezpečí, zjistí, že bude muset začít jednat, jinak by mohla sama skončit mrtvá nebo v lepším případě ve vězení. Kdo by ale mohl chtít, aby rukopisy zůstaly ztracené? A proč někdo zavraždil i Davidova právníka a kolegyni? Věděli něco, co neměli? A kdo vlastně Davidovi rukopisy poslal?
Kratičká detektivka, která mě opravdu zaujala svou zápletkou, ale v provedení nakonec dost zklamala. DD kromě záhady ohledně rukopisů řeší ještě dva případy jako vyšetřovatelka pojistných událostí, takže jí na případ vraždy zbývá opravdu málo času. Nakonec se mi zdálo, že kromě vyhýbání se pokusům o její vlastní vraždu a ukradení notebooku, ze kterého se vlastně skoro nic nedozvěděla, pro vyřešení případu neudělala vůbec nic. Vyřešil se tak nějak sám, když ji konečně konfrontoval sám vrah a jako správný padouch jí před vraždou ochotně vysvětlil, co udělal a proč. Není skvělé, jak se věci občas vyřeší samy od sebe? Ani ne, když čtete detektivku, ve které hlavní postava na nic nepřijde.
Další věc, která mě rozčilovala, byly neustálé připomínky, že DD je skotského původu. Jako by na tom bylo něco důležitého. Chápala bych to, kdyby měl tenhle fakt nějaký vliv na příběh, jenomže on neměl. Stejně tak DD bývalí milenci, které neustále omílala, mi přišli tak nějak zbyteční. A co potom ta romantická zápletka s Mitchem? Poznají se, ona udělá pravý opak toho, co on po ní chce, druhý den se on jí přijde omluvit, přinese jí květiny, pomůže jí s krádeží z místa činu a najednou jí strašně miluje a rozhodne se jí chránit před možným smrtelným nebezpečím. Co to sakra? Takhle to přece ve skutečném světě nefunguje. A neříkejte mi, že tohle je přece fikce. Je to realistická fikce, tak bych ráda viděla taky trochu toho realismu. Prostě jedno velké zklamání. Maličko lituju, že jsem si koupila ještě další 3 knihy ze stejné edice. Jen doufám, že alespoň ty dvě od jiného autora nebudou tak špatné. Musím říct, že tahle mě teda rozhodně nepotěšila.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)