Dobrý proti severáku/Každá sedmá vlna - Daniel Glattauer

21. 7. 2015

Anotace: Emmi Rothnerová si chtěla přes internet objednat předplatné časopisu Like. Díky překlepu ale její e-mail dostane Leo Leike. Protože Emmi mu dál posílá e-maily, upozorní ji Leo na její omyl. Začne tak nezvyklá korespondence, jakou lze vést jen s osobou naprosto neznámou. Na tenkém ostří mezi absolutním neznámem a nezávaznou intimitou se oba víc a víc sbližují, až si nakonec musí nevyhnutelně položit otázku: snesly by milostné city, které rozkvetly v e-mailech, osobní setkání? A co by se stalo, kdyby ano? Kniha Dobrý proti severáku je moderní a vtipnou variací na epistolární romány. Veškerý děj je popisován formou e-mailů, které si mezi sebou vyměňují obě postavy. Kniha se v Německu stala fenoménem a setkala se s velkým ohlasem u čtenářů i kritiky. Dosud se prodalo více než sedm set padesát tisíc výtisků a v roce 2006 byla nominována na Německou knižní cenu. Na přání čtenářů vyšlo v Německu pokračování, román Alle sieben Quellen (2009) v Česku pod názvem Každá sedmá vlna.

Chci abyste si z téhle recenze odnesli jednu jedinou věc: TUHLE KNIHU SI MUSÍTE PŘEČÍST!!!

Když Emmi píše do časopisu Like o zrušení předplatného a uťukne se v adrese, nemá nejmenší tušení, jaké to pro ni bude mít následky. Omylem totiž napíše Leovi, osamělému profesorovi psychologie, a namísto krátkého a strohého vysvětlení její chyby, se mezi nimi postupně rozvine velice blízké přátelství a pomalu ale jistě i láska. Jenomže může vztah založený na e-mailech přežít v kruté realitě? A je možné takhle snadno najít spřízněnou duši? Nebo je to snad osud?
Zní to příšerně pateticky, já vím, ale věřte mi, Dobrý proti severáku (ani jeho pokračování) rozhodně není žádný uslintaný slaďák. Je to upřímný příběh o lásce v dnešní době, která může vzniknout za naprosto nepochopitelných okolností. O lásce, která si nevybírá a o kterou je třeba bojovat, i když se ta snaha zdá naprosto nesmyslná. Proboha, teď zním pateticky a klišoidně už i já. No, je to romantika, jako žádná jiná. Celý román je psaný formou e-mailů mezi našimi hlavními postavami. To, jak jsou e-maily psané a časované, ještě dodává na napětí. A pokud jste aspoň trochu jako já, nebudete se od knihy moct odtrhnout. Já sama oba díly přečetla za jeden den (četla jsem asi do tří hodin ráno).
Rozhodně doporučuju koupit si oba díly zároveň, protože mohu zaručit, že události na konci Dobrý proti severáku vás nenechají v klidu a vy si budete muset ihned přečíst pokračování. To naštěstí končí krásně uzavřeně, takže jsem mohla knihu odkládat s klidným srdcem a naprostou spokojeností. Vřele ale nedoporučuju číst si anotaci druhého dílu, protože obsahuje naprosto otevřený spoiler toho prvního a úplně vám zkazí dokonalý čtenářský zážitek. Jinak jsem s oběma knihami naprosto spokojená, a i když je rok teprve něco málo za polovinou, už teď tuším, která kniha se dostane na vrchol mé pomyslné roční hitparády.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Ohano, diky za skvely tip!

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)