Cress - Marissa Meyer

27. 8. 2015

Anotace: Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct. Odvážný pokus zachránit ji se však nezdaří a celá skupina se rozdělí. Cress má konečně svou svobodu, ale musí za ni zaplatit vyšší cenu, než si dovedla představit. A královna Levana nehodlá připustit, aby se někdo postavil do cesty její svatbě s císařem Kaiem.
I když se Cress, Scarlet ani Cinder necítí být povolány k záchraně světa, zdá se, že jsou jedinou nadějí, kterou svět má.

Dokážete si představit, že žijete úplně sami na družici obíhající kolem Země? Ne? Pro Cress je tahle šílená představa bohužel skutečností. Je v družici zavřená jako princezna ve věži a donucena pracovat pro zlou královnu. Cress totiž není jen krásná mladá dívka s neuvěřitelně dlouhými vlasy, ale hlavně talentovaná hackerka, kterou nyní královna Levana pověřila pátráním po uprchlé Cinder. To ale ještě netuší, že Cress se rozhodne k Cinder přidat, pokud ta jí pomůže dostat se z družice na svobodu. Po ničem jiném totiž Cress tolik netouží, jako dostat se na planetu Zemi, pryč od Levaniných příkazů a nekonečné samoty. 
Cress je již třetí díl ze série Měsíčních kronik. Navazuje na Cinder a Scarlet, tedy Popelku a Červenou Karkulku, ke kterým se přidává Cress. U nás tahle pohádka není tak známá a oblíbená, takže si nevybavuju, jak se pricezna jmenuje, ale Disney na motivy téhle klasické pohádky natočil animák Na vlásku (Tangled). Tahle převyprávění pohádek mě opravdu baví, protože Marissa Mayer umí staré a známé příběhy neskutečně předělat a zasadit do svého futuristického, dystopického světa, takže už to nezní jako pohádky z vašeho dětství, ale zároveň stále poznáváte známé princezny a jejich dobrodružné příběhy. Ty paralely jsou opravdu neskutečné. 
Cress je stejně jako předchozí díly prostě skvělá. Čte se strašně dobře, protože příběh rychle ubíhá a vy se nestíháte ani chviličku nudit. Najednou se podíváte a zjistíte, že jste četli celou noc a zbývá vám posledních 50 stran. Zlí jazykové tvrdí, že je to tím, že mají tyhle knihy trochu větší písmena, ale podle mě je to prostě tím, že Marissa umí psát. A to tak, že sakra dobře. Proto už se nemůžu dočkat, až konečně vyjde čtvrtý a poslední díl - Winter, který by měl být založený na příběhu Sněhurky. Jak Marissa Meyerová zasadí Sněhurku do již tak dost šíleného světa. A kdo bude v roli jejích sedmi trpaslíků? Jo, už se opravdu těším.


1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Souhlasím s tebou, skvělá knížka. Myslím, že Cress mě zatím z celé série bavila nejvíc.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)