Hugo a jeho velký objev - Brian Selznick

24. 9. 2015

Anotace: Příběh, o nějž se s vámi chceme podělit, se odehrává v roce 1931 pod střechami Paříže. Setkáte se v něm s chlapcem jménem Hugo Cabret; tento chlapec kdysi dávno objevil kresbu, která mu navždy změnila život. Hugo je sirotek, který se stará o nádražní hodiny a v půdním bytě ukrývá velké tajemství. Součástí tohoto spletitého tajemství a okouzlujícího dobrodružství, které se kolem něj odvíjí, je i zápisník Hugova otce, klíček na krku chlapcovy nové kamarádky Isabelle, záhadný majitel hračkářství Papa Georges a magie rodící se kinematografie. Celý příběh je odvyprávěn jedinečným propojením slov a ilustrací a nabízí tak nový čtenářský zážitek.

Hugo je sirotek. Jeho strýc, starající se o hodiny na Pařížském nádraží, si ho vzal k sobě jako pomocníka, všechno ho naučil a potom jednou prostě zmizel. Hugo se tedy o všechny hodiny stará sám a ve volných chvilkách se snaží opravit stroj, který zdědil po svém otci. Mechanického mužíčka, který drží v ruce pero. Co napíše, až se jednou probere k životu? Možná vzkaz od otce? Jenomže ve strojku chybí mnoho součástek a jediný způsob, jak strojek opravit, je krást z místního hračkářství mechanické hračky a zkoušet, která ozubená kolečka zapadnou na to správné místo. Podaří se Hugovi stroj opravit dřív, než ho majitel obchodu chytí? Jaká tajemství opravený strojek odhalí?
Hugo a jeho velký objev je skutečně výjimečná knížka. Ne ani tak příběhem, nad kterým, když se zamyslíte opravdu pečlivě, tak objevíte mnoho až příliš velkých náhod. Výjimečná je na téhle knize forma. Hugo je totiž napůl klasická kniha a napůl grafický román. Jenomže není psaný jako typický komiks. Obrázky jsou bez textu a samostatně psaný text dokonale doplňují. Navazují na něj. Nahrazují ho. Je fakt, že i v částech psaných, je toho textu docela málo, ale když je dáte dohromady s částmi příběhu vyprávěnými čistě jenom obrázky, dostanete příběh opravdu bohatý. Místy, pravda, trochu moc bohatý.
Jak už jsem naznačovala, příběh téhle knížky mě zrovna dvakrát neokouzlil. Je překombinovaný a vyskytuje se v něm trochu moc náhod najednou. Takové věci nemám moc ráda. Na první pohled se to nemusí zdát tak strašné, ale když to začnete rozebírat, vyjde vám z toho docela rozsáhlá slátanina všeho možného. Proto doporučuji nepřemýšlet tolik do detailů a spíš si užívat to kouzlo, které v knize dřímá. Je totiž skutečně neopakovatelné.


1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Pekná recenzia! Ja túto knihu nesmierne milujem, som rád, že sa ti páčila! :))
Adrián - www.universeofwonderfulbooks.blogspot.com

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)