Sníh - Neal Stephenson

15. 9. 2015

Anotace: Kultovní cyberpunkový román Neala Stephensona, pro kterého znamenal raketový start do světa sci-fi, představuje Ameriku takovou, jak ji (dnes ještě) neznáme: jako změť městských státečků založených na prodejních licencích a propojených pouze hypermoderní virtuální sítí, jakýmsi Internetem na třetí. Tento svět je však ohrožen novou drogou zvanou Snow Crash, která je zároveň i počítačovým virem. Na scénu tedy vstupuje Hlavní Hrdina, geniální hacker, mistr bojových umění a zaměstnáním poslíček pro mafiánskou rozvážkovou službu pizzy. Jeho úkolem je zachránit civilizaci před osudem, který stihl staré Sumery při stavbě Babylónské věže…
Vize postmoderní společnosti ohrožované zcela současnými riziky, přímo ďábelské tempo rozvíjení děje a lehce černý humor – to všechno jsou nepochybně důvody, proč se tato kniha stala světovým bestsellerem.

Upřímně? Já naprosto netuším, o čem tahle kniha je. Hlavní hrdina, mimo jiné programátor, rozváží pizzu, což v tomhle světě není jen tak, ale to ponechme stranou. O tuhle práci ale přijde, a když se připojí do virtuálního světa, ve kterém se odehrává většina života současných obyvatel země, najde své příští poslání, které je spojeno s novou drogou, zvanou Sníh. Sníh je droga a zároveň vir, je rychlá, účinná a naprosto nepolapitelná. Náš hrdina ji musí zničit dřív, než napáchá nenapravitelné škody. Teda nejspíš. Tak daleko jsem totiž nedočetla.
Kniha, odehrávající se v úplně novém světě, který autor (očividně posedlý svojí představivostí) musí do každého detailu popsat a vysvětlit. A v tom je právě ten kámen úrazu. Příběh by to možná byl zajímavý, a když se zrovna odehrávala nějaká akčnější scéna, tak i poměrně zábavný, jenomže tohle všechno se naprosto utápí v nekonečných popisech. Pokud si myslíte, že Tolkien je se svými popisy otravný, radši se do Sněhu ani nepouštějte. Je to beznadějné. A navíc je to škoda, protože určitými aspekty mi Sníh připomínal takovou dospělejší verzi Ready Player One, což by mohlo být zajímavé. Jenomže pokud knihu nedokážete dočíst, ani když se opravdu snažíte, přijde veškerý slibný potenciál naprosto vniveč. Škoda.

 

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)