Volání kukačky - Robert Galbraith

15. 10. 2015

Anotace: Když se slavná modelka Lula Landryová vrhne dolů ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé k rychlému závěru, totiž že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti. A najatý soukromý detektiv má za něj odhalit pravdu.
Cormoran Strike si odnesl z Afganistanu těžké zranění, i jizvy na duši. A z nedostatku zakázek se ocitl v zatraceně nepříjemné finanční situaci a utápí se v dluzích. Spektakulární nový případ je pro něj doslova záchranou, ale Strike netuší, jaké překvapení mu vyšetřování přinese. Zatímco stále hlouběji proniká do světa distignovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, přichází na hrůzné souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí...

Cormoran je válečný veterán, který se živí jako soukromý detektiv, právě se rozešel se svou snoubenkou a navíc je finančně úplně na dně, takže žije ve své kanceláři. Proto si nemůže dovolit odmítnout i ten nejpodivnější případ, který ještě k tomu vlastně vůbec nespadá do jeho pravomoci. Nejedná se o běžné manželské problémy a podezření z nevěry. Tentokrát má Cormoran za úkol prošetřit, jestli sebevražda slavné modelky skutečně byla sebevraždou, nebo jestli někdo zasáhl a pouze dokázal svůj čin skvěle maskovat. Jenomže může vůbec někdo odhalit pravdu? A co se stane, až se vrah dozví, že je mu Cormoran na stopě?
Inu, být detektivem, prošetřujícím velice slavnou sebevraždu, asi není žádný med. Cormoran musí postupovat velice opatrně a protože nemá žádná oficiální pověření, musí si správně vybírat, koho se může na co ptát, aby získal všechny souvislosti a dobral se ke správné odpovědi. Naštěstí je náš hlavní hrdina velice inteligentní a čtenáři i sympatický. Předpokládám, že na živo by to už bylo o něco horší, protože zrovna prochází těžkým obdobím a navíc je od přírody tak trochu bručoun. To si ostatně můžeme představit díky Robin, která dělá Cormoranovi sekretářku na záskok a společně s námi se s ním seznamuje. Právě vztah těchto dvou mě vedle samotného vyšetřování na Volání kukačky vážně bavil. Oba jsou zajímavé postavy, a jestli J. K. něco umí, pak je to vytváření uvěřitelných postav a dialogy.
Je pravdou, že tahle kniha je hodně dlouhá a její příběh uplývá velice pozvolně, takže jestli čekáte divokou akci, budete čekat hodně dlouho a i pak to bude správně britsky uměřené. Ale pokud se, stejně jako já, vyžíváte v pravé detektivní práci a baví vás pokoušet se i z těch nejmenších nuancí při výslechu uhodnout, kdo by mohl být vrahem, pak je Volání kukačky právě pro vás. Tohle totiž Rowlingová napsala dokonale.  Já osobně se tedy nemůžu dočkat druhého dílu, který si ale ještě chvíli nechám v záloze. Tohle umění je totiž potřeba si správně dávkovat. Třetí díl totiž teprve vyjde v zahraničí a bůh ví, jak dlouho bude trvat, než se ho dočkáme tady u nás.


1 komentářů:

Lucy Lillianne řekl(a)...

Doufam, ze se k tomu nekdy dostanu. Mam jen obavu, aby se mi to libilo dostatecne a nepokazila jsem si dojem z JKR...

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)