O myších a lidech - John Steinbeck

24. 11. 2015

Anotace: Dva nemajetní zemědělští dělníci přicházejí ve 30. letech 20. století pracovat na farmu do Salinaského údolí. Každý z nich má jinou povahu, oba však spřádají sny a iluze, že jednou se jim podaří mít své vlastní hospodářství a budou tam chovat králíky. Doba je hodně zlá – a nejhorší se teprve rýsuje. Ochranářský a prozíravý George správně tuší, že slaboduchý silák Lennie by nechtě mohl způsobit katastrofu… Světoznámá novela přináší působivý příběh, v němž osudové zlo nenávratně zničí idylickou touhu po klidném životě. O myších a lidech patří k nejhodnotnějším prózám Johna Steinbecka. Toto dílo bylo úspěšně zfilmováno a odneslo si řadu nejvyšších ocenění.

George a Lennie jsou dobří kamarádi. Cestují spolu po americkém venkovu, hledají si práci, a když slaboduchý Lennie něco provede, což se stane pokaždé, George jim sbalí všech pět švestek a zase táhnou dál. Nyní našli práci na nové farmě, kde je nikdo nezná. Tady by si konečně mohli vydělat dost na to, aby si pořídili vlastní malou farmičku a pracovali jen pro sebe. Mohli by si sami vydělávat, a pokud by se jim některý den nechtělo nic dělat, prostě by nic nedělali. Jejich společný sen se zdá být tak blízko. Jenomže dokáže se Lennie chovat slušně dost dlouho na to, aby si na farmu vydělali? A když se něco stane, dokáže George situaci urovnat nebo budou muset zase jít o dům dál?
Velice působivá kniha. Byla mi doporučena mým třídním učitelem ze střední školy už před strašně dlouhou dobou a já se teď konečně dostala k tomu, abych si jí přečetla. Doporučil mi ji ještě s Růžemi pro Algernon a teď konečně chápu proč. Lennieho postava je úžasná. Jeho slaboduchost a jeho neustálá snaha se zlepšit a zavděčit se Georgovi a všem lidem kolem nich, i když mu to jeho vlastní mozek nedovolí, byla tak dojemná. Při čtení téhle knihy jsem měla neustále na krajíčku. Jediné štěstí je, že je tak krátká a že jsem ji přečetla doma za jedno odpoledne. Jinak bych si totiž třeba v práci zase udělala pověst té divné, co brečí u knížek. 
Nevím co dál říct, abych neprozradila příliš. O myších a lidech je úžasná knížka, která ve vás rozhodně zanechá stopu. Hlubokou stopu. V mém případě se ve chvíli, kdy jsem jí dočetla, dostala snad do každého mého póru. Dostala se mi pod kůži a nechce se nechat vyhnat. A já se o to ani moc nesnažím. Jsou knihy, které s vámi prostě zůstanou, i když už jste je dávno dočetli a od té doby zvládli deset dalších. O myších a lidech je jedna z těch knih.

 

1 komentářů:

Silwiniel řekl(a)...

Moc pěkně napsaná recenze, mám chuť si knihu hned sehnat a přečíst. I když jsem samozřejmě o ní už slyšela, ještě jsem ji nečetla.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)