Bludná sdělení - Sophie Hannah

3. 12. 2015

Anotace: Nicki Clementsová trčí v zácpě, když vtom spatří obličej, o kterém doufala, že už ho nikdy neuvidí. Je to rozhodně on, stejný policista, a zastavuje všechny vozy na Elmhirst Road. Nicki v panice otočí auto do protisměru a ujede. Nebo si to alespoň myslí...
Následující den je předvedena k výslechu v souvislosti s vraždou kontroverzního novináře Damona Blundyho. Nicki se s ním nikdy nesetkala a nedokáže odpovědět na žádnou z otázek, které jí detektivové kladou. Netuší, proč vrah použil nůž tak neobvyklým způsobem, ani neví, co znamená nápis „Není o nic míň mrtvý“ v pracovně zavražděného. Taky však nedokáže vysvětlit, proč byla tak blízko místa činu. A především proč se snažila Elmhirst Road vyhnout. Kdyby totiž odhalila tajemství, které v sobě nosí, mohlo by jí to zničit život...
Vynikající psychothriller z volné řady příběhů s dvojící detektivů Simonem Waterhousem a Charlie Zailerovou, která autorku proslavila po celém světě.


Vrah přišel do domu slavného sloupkaře, omráčil ho, přivázal k židli, přelepil mu nos páskou a přes ústa nalepil naplocho nůž, takže se novinář udusil. Potom červenou barvou napsal na zeď "Není o nic míň mrtvý", vyfotil se vedle mrtvoly a nápisu, poslal fotografii mrtvému do mailu a dokonce nechal policii heslo, aby se mohli podívat. Jenomže na fotografii byl samozřejmě zamaskovaný, aby ho policie nemohla odhalit. Okamžitě se rozjíždí vyšetřování a během něj je odhalena zvláštní skutečnost. Žena, žijící poblíž místa činu, jela den po vraždě kolem osmkrát kolem, ale vždycky se domu na poslední chvíli vyhnula a jela radši delší cestou. Proč by se chovala tak podivně? Je ona vražedkyní? A co znamená tajuplný nápis?
Tahle knížka byla neskutečně otravná. Mám ráda detektivky, u kterých do poslední chvíle nevíte, kdo je vrah a Bludná sdělení tohle rozhodně splnila. Problém byl, že se autorka se snažila čtenáře zmást tak očividně, až mi to prostě vadilo. Neustále naznačovala a prozrazovala informace, které vás měly přesvědčit, že postava o které se mluví, je vrah a pak to utnula a v další kapitole se zase zaměřila na něco jiného. Taky postupně odhalovala minulost hlavních postav, ze které se pomalu ukazovalo, kdo by toužil po smrti toho novináře. To všechno je samozřejmě v pořádku, ale na způsobu, jakým to Sophie dělala, mi prostě něco vadilo. 
Žádná z postav mi nijak nepřirostla k srdci, hlavní podezřelou  - Nicki - bych nejradši profackovala, ať se laskavě vzpamatuje, a i vyšetřující detektivové byli tak nějak o ničem. Možná za to mohl fakt, že se jedná o 9. díl volně navazující série, takže situace detektivů nedávala tak úplně smysl, když neznáte kontext. Sice tam bylo dost vysvětleno, abych se orientovala a nebyla úplně totálně mimo, ale prostě to nebylo ono. No, celkově pro mě tahle kniha byla docela velký propadák. A to jsem od ní vlastně ani nic nečekala. Alespoň nemusím litovat peněz, které bych za ní dala, protože se jednalo o dárek, ale musím říct, že od téhle autorky už si rozhodně nic dalšího pořizovat nebudu. Děkuji, nechci. 


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)