Navždy tvůj - Daniel Glattauer

19. 1. 2016

Anotace: Pětatřicátnice Judith se v supermarketu seznámí s okouzlujícím svobodným architektem Hannesem, který si získá nejen Juditino srdce, ale také sympatie její matky a všech přátel. Zdá se, že je to po všech stránkách ideální muž. Jenže… Hannes je příjemný, jenže až nesnesitelně, je pozorný a oddaný, jenže otravně. Intenzita jeho lásky začne Judith dusit. Čím více se chce z příliš těsného vztahu vymanit, tím více se k ní Hannes snaží připoutat. Nakonec se s ním Judith i přes nesouhlas svého okolí rozchází. Hannes na ni však začíná vyvíjet stále se stupňující psychický nátlak. Až Judith skončí na psychiatrii. Ještě že je tu její asistentka Bianca, která jediná věří Juditinu podezření…
Román Navždy tvůj začíná jako klasický milostný příběh, ale končí jako napínavý psychothriller. Po svém vydání se velmi rychle vyšplhal na čtvrté místo žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel.




Judith a Hannes jsou skvělý pár. Když se setkají, Hannes se na první pohled zamiluje, pozve Judith na rande a pak už se to veze. Judith se nechá strhnout jeho milou a veselou povahou, slušným vzhledem a zbožňováním její osoby. Zdá se dokonalý. Komu by se to nelíbilo? Muž, který vám neustále skládá komplimenty, chce být stále s vámi a nejraději by líbal zemi, po které chodíte. Jenomže na Judith to brzy začne být příliš. Chce zase svůj prostor, čas sama pro sebe a prostě oddych od svého přítele. Jenomže Hannes zpátečku dát neumí, a tak Judith nezbývá, než vztah úplně ukončit. To ovšem byla chyba. Hannes rozchod odmítá přijmout a pak teprve začíná pravé peklo. Dokáže se Judith zbavit svého pronásledovatele a přesvědčit kamarády, aby se přidali na její stranu? A jaké tajemství Hannes skrývá?
Kniha od autora Dobrý proti severáku, ovšem příběhově, koncepčně i stylově naprosto jiná. Vše začíná nevinně, jako zamilovaný románek, ale příběh se rychle zvrhne do psychologického dramatu netušených rozměrů. Obě roviny se mi líbily, i když moje temná duše samozřejmě víc ocenila až druhou polovinu, kdy společně s Judith sami nevíte, co je skutečné a čemu můžete věřit. Příběh se neustále stupňuje, až nemůžete knihu odložit, protože se prostě potřebujete dozvědět, co se stane dál a jak to celé dopadne. Navždy tvůj mě chytlo stejně jako Dobrý proti severáku, i když z úplně jiných důvodů.
Na druhou stranu si nejsem jistá, že si knihu, kterou jsem měla půjčenou od kamarádky, budu dokupovat do své sbírky. Líbila se mi hodně, ale bojím se, že pokud bych ji chtěla číst znovu, už by příběh neměl takový dopad, když vím, jak dopadne a o jakou záhadu se vlastně celou dobu jedná. Za mě tedy naprostá spokojenost, i když přikládám varování pro všechny, kteří od autora Dobrý proti severáku čekají další podobné knihy. Tahle se tedy rozhodně vymyká.



0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)