Miss Potter

7. 11. 2011

(2006)



Oficiální text distributora: Zatímco její knihy těší generace dětí po celém světě, Beatrix Potterová si svůj vlastní příběh držela pečlivě pod zámkem. Miss Potter je okouzlující love story inspirovaná životem a láskou světoznámé spisovatelky Beatrix Potterové. Beatrix Potterová byla literárním fenoménem začátku 20. století. V době, kdy mladé dívky její společenské třídy měly v plánu se dobře vdát, se Beatrix stala ikonickou postavou. Vytvořila sérii knih a postav, které jsou stejně oblíbené dnes, jako byly před sto lety, a které se od svého vydání nikdy nepřestaly prodávat. Beatrix byla nadanou malířkou a její botanické kresby byly využity společností Royal Horticultural Society v Kew Gardens (kresby jim prodala pod mužským pseudonymem). Mimoto skoupila v Lake District ohromné pozemky, které přenechala organizaci National Trust, a zachovala tak tuto panenskou přírodu pro budoucí generace. To je její odkaz, to je její příběh.

A jaký je to film? Naprosto skvělý. I když něco mu k dokonalosti chybělo, nerozbrečel mě. Ale několikrát jsem se zasmála a po závěrečných titulkách ve mě zůstal takový pocit...Přecijen, když i Beatrix může nalézt lásku, pak je naděje i pro nás obyčejné lidi. A teď trochu spoileru:
Když film začal, zdálo se naprosto jasné, co se stane. Dívka, která odmítá vdát se a radeji si povídá se svými kreslenými kamarády, pro které vymýšlí krásné příběhy, má spolupracovat s mladým a velmi pohledným vydavatelem. Samozřejmě se zamilují a samozřejmě musí existovat nějaká překážka. Rodiče nesouhlasí. Nakonec ale svolí, aby spolu půl roku tajně chodili a pokud se budou chtít vzít i pak, můžou. Jenže když Beatrix na léto odjede s rodiči někam na venkov, dostane najednou zprávu o nemoci svého milovaného. Zpět do města to ale nestihne a do jeho domu dorazí až po jeho smrti i pohřbu. To je docela šok. Člověk by čekal, že budou šťastni až na věky a ono ejhle. Beatrix se úplně zhroutí a nemůže malovat, až jednou se jí zase vrátí síly, ona se odstěhuje z domu rodičů, vezme sebou všechny své kamarády z dětských příběhů a začíná nový život svobodné ženy. Ale co osud nechtěl, najde s novým životem i novou lásku. Muže, který si povídá s jejími obrázky.
Vážně, do tohohle filmu byste neřekli,  že se jedná o životopisný až do posledních dvaceti minut. A o to je to lepší. Protože filmy inspirované skutečnými postavami prostě mají něco do sebe. Nemyslíte?

Za tu absenci pláče dostává miss Potter ****, ale budu se k ní určitě ráda vracet.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)