Ani později, ani jinde - Delphine de Vigan

1. 9. 2015

Anotace: Děj knihy se odehrává v Paříži, popisované jako chaotické velkoměsto plné lidí, kteří se den co den potkávají a míjejí. Jednou ze dvou hlavních postav románu je Mathilde, mladá vdova a matka tří dětí, která se po tragické smrti manžela pomalu naučila znovu žít. Druhým protagonistou díla je Thibault, lékař na volné noze, který denně cestuje za svými pacienty po celé Paříži a tráví tak hodiny v dopravních zácpách. Ani Thibaultův osobní život není jednoduchý, žije s Lilou, ale vztah za moc nestojí. Ve skutečnosti je drží pohromadě pouze sexuální pouto, i když on ji bláznivě miluje. Čtenář tedy napjatě čeká, zda se tyto dva osudy v knize setkají, zda konečně oba hrdinové naleznou trochu štěstí. Oba dva totiž touží po tom samém – po někom, kdo by je mohl milovat. Samozřejmě se v rušné Paříži potkají, otázkou ale zůstává, zda se pouze neminou v davu…Čistý a přesný styl knihy dotváří vynikající atmosféru románu. Hlas vypravěče je chladný a vzdálený, jazyk díla je úsporný a popisy citů jen strohé. Stejně jako onen všední život velkoměsta a jeho obětí.

Jediný den v životě dvou náhodných lidí. Mathilda a  Thibault. Kancelářská krysa a lékař. Jenomže nic není tak jednoduché, jak to vypadá. Mathilda má v práci již dlouho problémy, které ji psychicky deptají a zasahují tak i do jejího soukromého života. Problém je, že jako svobodná matka si nemůže dovolit jen tak proplouvat. Musí být aktivní, starat se, opečovávat. Thibault je sice lékař, ale pracuje jako lékař na zavolanou, takže se jeho život odvíjí převážně za volantem auta. Není tedy divu, že i jeho soukromí a vztahy trpí. V popisovaném dni oba hlavní hrdinové zažijí velkou změnu ve svých životech. Thibault se rozhodne rozejít s přítelkyní, Mathilda skončí v práci. Je ale opravdu tak snadné, změnit svůj život? Udělat obrat k lepšímu? A zajímá to v rušném velkoměstě vůbec někoho?
Ani později, ani jinde je neskutečně zajímavá kniha. Nejde ani tak o ten příběh. Ten popisuje jeden relativně všední den v životech dvou obyčejných lidí z davu. Postavy tedy také nejsou ničím výjimečné. Tito lidé učiní závažná rozhodnutí a musí se s nimi nějak vyrovnat. Ať už je to odhodlání k opuštění práce, nebo bolest z rozchodu. Čím byla tahle kniha tak strašně zajímavá, je hlavně její styl. Od Delphine de Vigan to byla má první kniha, takže si nejsem jistá, jestli tak píše běžně, nebo svůj styl uzpůsobila potřebám tohohle konkrétního příběhu, ale faktem zůstává, že Ani později, ani jinde je psaná naprosto úžasně. Tak stroze a bez jakýchkoli citů, až z toho místy mrazí. Přitom city popisuje, ale Delphine se jako vypravěčce daří zůstávat stranou od toho všeho. 
Jsem si docela jistá, že kdyby stejný příběh psal někdo jiný po svém, už by se mi výsledná kniha ani zdaleka tolik nelíbila. Od příběhu totiž skutečně nemůžete očekávat nic hvězdného. Žádné dech beroucí akční scény ani osudové romance tu skutečně neotkáte. I tak ve vás ale něco zanechá. Alespoň u mě se jí to podařilo. Ano, k dokonalosti jí něco rozhodně chybělo, ale zapůsobila na mě hodně.


1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Od Delphine de Vigan jsem zatím četla jen No et Moi, ale na tuhle knížku se taky chystám, i když na romantiku moc nejsem, vypadá to poměrně zajímavě. Skvělá recenze. :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)